Buitenland

Spirit zendt beelden van Mars naar aarde

De Amerikaanse Marssonde Spirit heeft zaterdag microscopisch scherpe beelden van het oppervlakte van de Rode Planeet naar de aarde gestuurd.

Buitenlandredactie
19 January 2004 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:53

Wetenschappers van de ruimtevaartorganisatie NASA waren bijzonder enthousiast over de kwaliteit. Zij zeiden dat de zwart-witfoto’s zo scherp zijn dat de bodem van de planeet „tot op het zandkorreltje” kan worden gezien.

„Dit slaat alles tot dusver”, zei Rob Sullivan van het vluchtleidingscentrum in Pasadena. De microscopische camera zit aan het einde van de robotarm van de Spirit, die ongeveer net zo lang is als de arm van een mens. Vijf gewrichten geven de arm van de Spirit een grote beweeglijkheid.

De Amerikaanse ruimtevaartdienst NASA voert niet langer reparatievluchten uit naar de Hubble. De krachtige ruimtetelescoop, waarmee tal van verre sterrenstelsels zijn ontdekt, wordt daarmee het eerste slachtoffer van de ambitieuze ruimteplannen die president George Bush deze week presenteerde. NASA maakte dat vrijdag bekend.

De chef-wetenschapper van NASA, John Grunsfeld, sprak van een „trieste dag”, maar zei ervan overtuigd te zijn dat de beslissing om geen onderhoudsmissies meer naar de Hubble uit te voeren „voor de ruimtegemeenschap het beste” is. Als de Hubble niet om de paar jaar wordt gereviseerd, wordt hij op den duur waardeloos.

De Amerikaanse ruimtesonde Spirit is niet alleen op Mars geland, maar ook in de speelgoedwinkel. Caltech, de particuliere universiteit die voor NASA de missie leidt, heeft deals met drie bedrijven en hoopt er nog een paar te sluiten. Lego heeft al een zelfbouw-Spirit op de markt gebracht.

De eersten die het nieuwe Lego-speelgoed kregen, waren de leden van de raad van toezicht van Caltech: wetenschappers, industriëlen, astronauten en andere prominente figuren. „Al die superwetenschappers en Nobelprijswinnaars waren door het dolle heen”, zegt Frederic Farina van Caltech. De particuliere universiteit laat de ene helft van de opbrengst ten goede komen aan onderwijsprogramma’s voor kansarmen en de andere helft aan onderzoek aan Caltech.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer