Marineschip ingezet in strijd tegen ebola
DEN HAAG (ANP). Het nieuwe marineschip Karel Doorman wordt ingezet bij de bestrijding van ebola. Het schip wordt aan de Europese Unie en de Verenigde Naties aangeboden voor vervoer van hulpgoederen van Europa naar West-Afrika. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) mede namens minister Jeanine Hennis van Defensie woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.
„Hulporganisaties hebben behoefte aan medische spullen en voertuigen. Het blijkt lastig deze op de juiste plek te krijgen. Daarom bieden wij extra transportcapaciteit aan”, aldus Ploumen. De Karel Doorman is vanaf volgende maand beschikbaar. De VN en EU zullen beslissen wanneer het schip wordt ingezet. De Tweede Kamer drong er eerder op de dag nog bij Ploumen op aan meer te doen tegen de ziekte
De Europese Commissie neemt 55 procent van de transportkosten voor haar rekening. Het andere deel wordt betaald door minister Ploumen. Het kost 13,8 miljoen euro om het schip 3 maanden te laten varen. Eerder trok het kabinet al 18,5 miljoen uit voor de bestrijding van de epidemie, die al aan ruim 3500 mensen het leven heeft gekost. Ploumen spreekt van een „crisis is van een ongekende omvang en ernst”.
Het kabinet stelt wel enkele voorwaarden. Zo mag de Karel Doorman niet varen als slechts een beperkt deel van de transportcapaciteit wordt gebruikt en is het schip alleen beschikbaar voor goederen waarvan de VN zeggen dat er behoefte aan is in West-Afrika. Ten slotte moeten derden de afhandeling in de haven en het transport van de goederen naar de eindbestemming hebben geregeld. Er zijn in Sierra Leone al hulpgoederen in de haven gestrand.
Het bijna 205 meter lange logistieke ondersteuningsschip ofwel Joint Support Ship heeft onder meer helikopterdecks, grote laadvloeren en logistieke middelen. Het is het grootste schip van de Nederlandse marine.