Voorlichter Unie KBO adviseert ouderen niet in zielige praatjes te geloven
DEN HAAG. „De kans dat tuig u berooft van uw eigendommen, is gelukkig klein. Maar blijf wel uit uw doppen kijken.” Minister Opstelten riep senioren gisteren in Den Haag op om alert te zijn. Hij deed dit aan het slot van de honderdste voorlichtingsbijeenkomst ”Veilig thuis” van de ouderenbond Unie KBO.
„Dit jaar zijn 99 senioren overvallen, op een totaal van 2,5 miljoen 65-plussers”, rekende de minister van Veiligheid en Justitie de ruim zeventig leden van de ouderenbond voor. Hij vertelde hun ook dat het aantal overvallen op senioren vorig jaar met 17 procent is gedaald.
„Wie ermee te maken krijgt, moet zo’n laffe crimineel niet zijn huis uit proberen te zetten”, adviseerde de bewindsman. „Denk aan het RAAK-principe. RAAK staat voor: Rustig blijven, Accepteren dat u overvallen wordt, uw spullen Afgeven en goed Kijken, wat de pakkans van de dader vergroot. Dit principe biedt de grootste kans dat u er zonder kleerscheuren van afkomt.”
Gisteren ging de Week van de Veiligheid van start. De middag in de Christus Triumfatorkerk in de hofstad stond in het teken van de vraag hoe senioren zelf aan hun veiligheid kunnen bijdragen. Dat bleek geen overbodige luxe, want al voordat de bijeenkomst begon, kwamen er verhalen los. „Mijn overbuurvrouw van negentig krijgt thuiszorg van verschillende mensen. Kortgeleden stonden twee vrouwen voor haar deur die zich voordeden als thuiszorgmedewerksters. De een hield mijn buurvrouw aan de praat, terwijl de ander haar huis overhoop haalde”, vertelde een bezoekster. „Ik heb minstens drie keer mensen met vage verhalen op de stoep gehad. Het wordt er niet veiliger op”, meende een ander.
Huisbezoek
Voor Manon VanderKaa, directeur Unie KBO, zijn dergelijke verhalen herkenbaar. „Uit reacties tijdens bijeenkomsten, uit brieven van leden en uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ouderen zich onveilig voelt. Daarom hebben we twee jaar geleden in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie het project ”Veilig thuis” opgezet. Niet in de laatste plaats omdat ouderen in de toekomst langer thuis blijven wonen.
Naast het geven van voorlichting bieden we de mogelijkheid van een huisbezoek. Daarbij wordt nagegaan hoe het thuis met de veiligheid is gesteld. Het 500e huisbezoek is inmiddels gepland. Vanaf 17 november kan iedereen een digitale cursus veiligheid volgen via woonveiliger.nl.”
De bezoekers krijgen deze middag tal van tips mee om te voorkomen dat ze het slachtoffer van inbraak, babbeltrucs of oplichting via internet worden. Voorlichter Frans Brinkman, veiligheidsadviseur van Unie KBO, laat filmpjes zien, geeft informatie en vraagt om een reactie op verschillende stellingen.
Open balkondeur
De stelling ”Inbrekers zijn vooral overdag actief als mensen niet thuis zijn” klopt, denken de meeste aanwezigen. „Was het maar waar”, reageert een vrouw. „Bij mij is ’s nachts ingebroken. Toen ik wakker werd, stond mijn balkondeur open. Mijn schoonzoon heeft nu een lamp opgehangen die gaat branden zodra er iemand in de buurt komt.”
Brinkman: „Zorg inderdaad voor goede verlichting, want dieven werken graag in het donker. Houd verder de begroeiing rond de woning laag, zodat ze zich nergens kunnen verschuilen.”
Verschillende aanwezigen noteren wat de voorlichter hun aanreikt. Een enkeling stelt een vraag: „U geeft tips om het inbrekers lastig te maken, maar wat moet ik doen als een crimineel mij op staat te wachten wanneer ik thuiskom?” „U kunt niet alle ellende voorkomen”, reageert Brinkman. „Ook thuis niet. Hoe goed uw hang- en sluitwerk ook is, tegen het ingooien van een ruit staat u machteloos.”
De voorlichter erkent desgevraagd dat veel van zijn adviezen voor de hand liggen. „Toch waarderen mensen het dat de zaken weer eens op een rijtje worden gezet.”
Wat hem vooral is opgevallen tijdens de voorlichtingen die hij verzorgde, is de nonchalance. „Veel ouderen denken dat criminaliteit hun niet overkomt.”
Vreemde smoezen
Jaarlijks zijn veel mensen het slachtoffer van een babbeltruc. Brinkman. Hij promoot „een gezonde dosis achterdocht. Criminelen proberen met de vreemdste smoezen of met zielige praatjes binnen te komen. Trap daar niet in.”
Hoewel 81 procent van de ouderen aangeeft niet bang te zijn voor een val, krijgt het voorkomen ervan vanmiddag ruim aandacht. „Jaarlijks overlijden 2500 ouderen als gevolg van een val. Gebruik daarom geen losse kleedjes en laat geen rommel in huis slingeren.”