DNB vertrouwt op herstel
AMSTERDAM (ANP). De Nederlandsche Bank (DNB) voorziet ondanks de geopolitieke onrust in de wereld een aanhoudend economisch herstel in Nederland. Dat zei president Klaas Knot in een toelichting op de dinsdag gepresenteerde najaarseditie van het ‘Overzicht Financiële Stabiliteit’.
De gespannen relatie van westerse landen met Rusland, om de crisis in Oekraïne, heeft momenteel vooral nadelige effecten op de Duitse economie die sterk op Oost-Europa is gericht. Nederland is een belangrijke toeleverancier van onder meer halffabricaten die verwerkt worden in Duitse exportproducten.
Volgens Knot bestaat er dan ook „enige onzekerheid” over de Nederlandse export, die de afgelopen jaren als groeimotor fungeerde. „Gelukkig staan we echter niet op één been. We zien verbeteringen in de Nederlandse detailhandelssector en op de huizenmarkt.”
De geopolitieke spanningen vormen samen met de afbouw van steunmaatregelen door centrale banken de voornaamste bedreiging voor de internationale financiële stabiliteit. Centrale banken hebben rentes verlaagd tot historisch lage niveaus. Samen met de positieve stemming op de financiële markten kan de lage rente een prikkel geven om meer risico te nemen met als doel het op peil houden van rendementen. Dit kan leiden tot prijsopdrijving of zelfs zeepbelvorming, met de kans op een scherpe marktcorrectie.
„Dat er een omslag komt, is zeker. Historisch gezien wordt een periode van lage volatiliteit altijd gevolgd door een correctie. Het is alleen niet te voorspellen wanneer”, aldus Knot.
In de eurozone is de afbouw van steun overigens voorlopig niet aan de orde, maar wijzigingen in het monetaire beleid van de VS hebben zeker effect op Europa, zei Knot. De Europese Centrale Bank kondigde in de afgelopen maanden juist extra steun aan, onder meer door schuldpapier bij banken op te kopen. Hoewel de kritiek in Duitsland op die plannen steeds heviger wordt, hebben ze de steun van Knot. „De baten van het beleid, zoals de lage rente en het aanjagen van de kredietverstrekking, zijn groter dan de risico’s. Uiteraard moeten we signalen dat de correctie er aan zit te komen in de gaten houden.”