Commentaar: Amerika bezig aan ethische inhaalslag
Het hek lijkt in de Verenigde Staten definitief van de dam. Aller ogen waren dezer dagen gericht op het federale hooggerechtshof in Washington. De hoogste juridische instantie in het land moest beoordelen of lagere rechters in vijf Amerikaanse staten terecht een streep hadden gehaald door wetgeving die het homohuwelijk verbood.
Vorig jaar verwierp het hooggerechtshof nog een wet die de federale overheid verbood homohuwelijken te erkennen. Algemeen werd verwacht dat het hof nu een definitieve uitspraak zou doen over de grondwettigheid van echtelijke verbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht.
Als het hof de uitspraak van de lagere rechters had verworpen, zou dat vérstrekkende gevolgen hebben gehad. Het had de tendens om het homohuwelijk te accepteren wellicht een halt toe kunnen roepen.
Omgekeerd had een goedkeuring van het hof de acceptatie en verdere invoering van het homohuwelijk in de Verenigde Staten juist in een nog grotere stroomversnelling kunnen brengen.
Het hooggerechtshof wáágde zich echter niet eens aan een uitspraak over deze heikele kwestie. De grote vraag is intussen waarom de federale rechters hun vingers niet (meer) aan de zaak wilden branden.
De boodschap van het hof is duidelijk: laat individuele staten het zelf maar uitzoeken. En dat doen ze dan ook. Want binnen enkele uren na de beslissing van de federale rechters om de zaak niet in behandeling te nemen, stonden homostellen in de bewuste staten al in de rij om te trouwen.
Het aantal staten dat het homohuwelijk mogelijk maakt, is na deze zaak tot dertig gestegen. Zes staten staan al in de rij om dat voorbeeld te volgen. Dat betekent dat een forse meerderheid van de Amerikaanse staten inmiddels overstag is.
Dat tekent opnieuw het morele verval dat ook in de Verenigde Staten volop toeslaat. Amerika, door sommigen nog steeds als ”God’s Own Nation” betiteld, is in snel tempo aan een ethische inhaalslag bezig.
In Europa weten we daar alles van. Te beginnen in eigen land. Waar wetgeving en beleid ooit door christelijke normen en waarden werden ingegeven, ging die levenshouding de afgelopen decennia in toenemende vaart overboord.
De rooms-katholieke landen in Europa hielden het iets langer vol. Maar inmiddels is de wetgeving in landen als België en Spanje op ethisch gebied volledig geliberaliseerd. In een nog sneller tempo dan de ontwikkelingen in Nederland gingen.
Nu lijkt ook in de Verenigde Staten het hek volledig van de dam. Probeerde de vorige president, George W. Bush –wat men verder van hem mag denken–, zaken als het huwelijk tussen man en vrouw en het recht op leven nog via wetgeving te beschermen, de huidige regering laat het op zijn best gebeuren of werkt zelfs beleidsmatig actief mee aan het vernietigen van voorheen vaststaande principes.
Het wordt de hoogste tijd dat er een nieuwe wind in het Witte Huis gaat waaien. Te beginnen met de tussentijdse verkiezingen van volgende maand. En over twee jaar – als Obama afzwaait.