Oorlog in Oekraïne bracht christenen dichter bij elkaar
BARNEVELD. „God kan onvoorstelbaar meer doen dan wij denken. Hij geeft kracht aan Zijn gemeente en Hij bouwt Zijn gemeente.” Dat getuigenis klonk zaterdag op de 35e ontmoetingsdag van de stichting Friedensstimme in de Veluwehal te Barneveld uit de mond van Igor Poljantsjev, een van de eerste evangelisten in Rusland die door Friedensstimme werden ondersteund.
Evangelist Poljantsjev uit Komsomolsk aan de Amoer, een plaats in het uiterste oosten van Rusland, was zaterdag een van de sprekers op de ontmoetingsdag van Friedensstimme. De dag werd door ruim 1500 belangstellenden bezocht.
Poljantsjev gewaagde ervan hoe er eind jaren tachtig een opwekking plaatshad in zijn regio. „God bracht mensen naar de kerk. Velen kwamen tot geloof. Een van hen doet nu de straatbibliotheek en deelt christelijke lectuur uit. Een ander werd geroepen tot zendeling.” Poljantsjev, die nu 26 jaar in Komsomolsk werkt, is blij met de Bijbels die Friedensstimme naar hem stuurt. „Ik mag ze gratis verspreiden en zien dat God wonderen doet.”
„Wij hebben meer gekregen dan gegeven”, aldus ds. A. van der Zwan, voorzitter van stichting Friedensstimme, in zijn openingswoord. „Onze broeders ver weg mogen het Evangelie onder hun volk verkondigen. Een Evangelie”, zo zei hij, „waarin Mattheüs ons in hoofdstuk 24 zegt dat we leven in de laatste dagen. We horen de naderende voetstappen van de Heere Jezus, maar nog is het einde niet.”
Nikolai Antonjoek, voorzitter van de internationale bond van niet-geregistreerde baptistengemeenten, bracht een groet over van de gemeenten waar Friedensstimme al 35 jaar contacten mee heeft. „In de achterliggende jaren is er een warme band opgebouwd”, zo zei hij.
Gennady Jefremov, secretaris van de bond, vertelde over de ontwikkelingen in Centraal-Azië en Oekraïne. De gelovigen in met name Oezbekistan hebben het volgens hem erg moeilijk. Kerkdiensten worden verstoord en voorwerpen in beslag genomen. Predikers ontvluchten het land. In Kazachstan is alle wetgeving tegen de christenen gekeerd. Christenen krijgen hoge boetes. In Turkmenistan is meer openheid voor het Evangelie. „De oorlog in Oekraïne heeft christenen dichter tot elkaar gebracht”, zei Jefremov. „Onze broederschap bemoeit zich niet met het conflict. Wel zijn bijna alle gelovigen uit Oost-Oekraïne vertrokken en elders opgevangen.”
Het werk van evangelist Oleg Ljoebitsj uit Tsajmyr wordt ondersteund door Friedensstimme en de Christelijke Gereformeerde Kerken. „God hecht hoge waarde aan wat er gedaan wordt in Zijn Koninkrijk. De Heere verzamelt Zijn kerk uit alle delen van de wereld”, zei hij. Ljoebitsj toonde zich dankbaar voor de pakketten die door Friedensstimme worden verstuurd.
Nikolai Serin, evangelist in Oezbekistan, die ook zou spreken op de ontmoetingsdag, was vanwege een ernstig ongeval afwezig. De collecte voor Tsjoekotka, waar vier evangelisten werkzaam zijn, bracht ruim 31.000 euro op.