Angst voor en strijd tegen ebola
ROTTERDAM (ANP). Opnieuw werd er dit weekend gevreesd dat er iemand in Nederland ebola zou hebben. Het bleek loos alarm. In de Verenigde Staten ligt tegelijkertijd een ebolapatiënt voor zijn leven te vechten, terwijl in de hard getroffen Afrikaanse landen zelfs helikopters worden ingezet in de strijd tegen de dodelijke ziekte.
Sinds ebola meer en meer mensen besmet in met name Sierra Leone, Liberia en Guinee, neemt ook de vrees in andere landen toe dat mensen opduiken met de ziekte. Ook in Nederland zijn met enige regelmaat meer en minder serieuze verdenkingen. Vooralsnog was het elke keer loos alarm.
Zo ook in Dordrecht, waar zaterdag een man uit Sierra Leone ineenzakte in een huisartsenpost en vervolgens werd opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Na onderzoek in het Rotterdamse Erasmus MC bleek dat de man op dit moment geen ebola heeft, maar malaria. Hij heeft tot nu toe dus niemand kunnen besmetten met ebola.
De ziekte heeft echter een incubatietijd van 21 dagen. Gedurende die tijd wordt de man nauwlettend in de gaten gehouden. Extra tests moeten deze week uitwijzen of hij definitief niet besmet is met ebola.
In de VS ligt de eerste man die op Amerikaans grondgebied ebola ontwikkelde in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis in Dallas. De man kwam vanuit Liberia naar de VS en werd vorige week opgenomen in een ziekenhuis in Texas. In diezelfde Amerikaanse staat wordt gezocht naar een dakloze man die mogelijk contact heeft gehad met de doodzieke patiënt en ook ebola kan hebben.
Zaterdag schrokken de passagiers van een vliegtuig dat vanaf Brussel naar New Jersey vloog, toen zij na de landing aan boord moesten blijven en twee zieke passagiers van boord werden gehaald. Ze bleken achteraf geen ebola te hebben. Komende maandag landt een cameraman in Nebraska, die in Liberia wel degelijk ebola heeft opgelopen. Hij zal worden behandeld in een ziekenhuis in die staat.
Volgens de laatste stand zijn nu zeker 7492 mensen besmet geraakt met het virus, en zijn er 3439 mensen overleden. Om de uitbraak te bestrijden, gaan de Verenigde Naties helikopters, voertuigen en motoren inzetten in de hard getroffen Afrikaanse landen. De VN wil haast maken met de aanpak van de ebola-uitbraak.