Duitse kritiek op plannen ECB zwelt aan
FRANKFURT (ANP/DPA). De kritiek in Duitsland op de plannen van de Europese Centrale Bank (ECB) om schuldpapieren bij de banken te gaan opkopen, zwelt steeds verder aan. Critici zijn bang dat de ECB door het opkoopprogramma veel risico’s neemt en eventuele verliezen op het bordje van de belastingbetaler legt.
De president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, liet aan het blad Focus weten dat de ECB het risico loopt schuldpapieren met zwakke kwaliteit te kopen. „Daardoor worden de kredietrisico’s die banken aangaan zonder een goede overeenkomst bij de ECB gelegd en daarmee de belastingbetaler”, aldus de Bundesbank-president. Het is niet de eerste keer dat Weidmann kritiek uit op de plannen van de ECB.
De minister van Financiën van de Duitse deelstaat Beieren, Markus Söder, zei tegen de krant Münchner Merkur te vrezen dat de ECB een zogenoemde ‘bad bank’ kan worden door het opkoopprogramma, een bank met slechte bezittingen. „Het wordt een hete herfst waarin op verschillende niveaus tegen de plannen van de ECB zal worden gevochten”, stelde de minister. Söder verlangt van de Duitse regering dat zij zich tegen de plannen keert.
Voormalig ECB-bestuurder Jürgen Stark stelde tegen Focus dat de ECB „onberekenbare risico’s” neemt met het opkopen van schuldpapieren bij de banken. „In het geval van verliezen zullen de belastingbetalers van de eurozone daar aansprakelijk voor zijn”, zei de voormalige hoofdeconoom van de ECB. Stark trad in 2011 af bij de centrale bank uit onvrede met het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden.
De ECB kondigde donderdag aan vanaf medio oktober door onderpand gedekte obligaties op te gaan kopen en later dit kwartaal ook herverpakte leningen. Het programma zal 2 jaar duren. Door schuldpapier op te kopen bij banken wil de ECB de kredietverlening aanjagen en daarmee de binnenlandse vraag in de eurolanden een impuls geven.