Voorzitter financieringsfonds HHK: Fonds is van de kerk, voor de kerk
VEENENDAAL. Een steunfonds „van de kerk, voor de kerk”, zo noemt voorzitter Dick de Blois het financieringsfonds van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) dat begin deze maand is geopend.
De Blois, in het dagelijks leven eigenaar van het financiële mkb-adviesbureau Considerata en oud-bankier, legt uit dat het fonds voor inleggers –uitsluitend gemeenten en leden van de HHK– voordelig is, omdat het niet is opgezet vanuit een winstoogmerk. „Eigenlijk is het een kwestie van ”vestzak-broekzak”.”
Hoe werkt het?
„Gemeenteleden kunnen tussen de 5000 en de 250.000 euro inleggen, gemeenten een bedrag vanaf 10.000 euro. We zijn op zoek naar langjarige inleggingen, maar in overleg kan een inleg altijd worden teruggetrokken. Gemeenten die bij ons lenen, moeten het bedrag binnen twintig jaar terugbetalen. Als de som van rente en aflossing hoger is dan 10 procent, wordt de aflossingscomponent aangepast. De looptijd kan theoretisch dus meer dan twintig jaar zijn.”
Waarom is het gunstig om geld in te leggen?
„Met de inleg worden gemeenten ondersteund. Omdat we niet uit winstoogmerk handelen, kunnen we een hogere rente uitbetalen dan banken. Over het algemeen is de rente vergelijkbaar met die van banken. Gaan gemeenten bij ons lenen, dan wordt maximaal 0,8 procent bij de rente voor de spaarders opgeteld.”
Voor wie is het beschikbare geld bedoeld?
„Voor gemeenten die een lening nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege de bouw van een kerk of pastorie. De lening bij ons zal vaak samengaan met een lening bij een bank. De verschuldigde rente bedraagt 1,5 procent boven de rente die op een direct opvraagbare spaarrekening wordt verstrekt door de grote banken.
Aan de hand van de financiële informatie van een gemeente besluit het bestuur van het fonds of het gevraagde bedrag wordt toegekend.”
Verwacht uw fonds een groot kapitaal bij elkaar te brengen?
„Het fonds is op 1 oktober geopend. Ik denk dat gemeenten en kerkleden eerst even de kat uit de boom kijken, maar tegelijk verwacht ik wel dat deze formule aanslaat. We rekenen erop dat we uiteindelijk enkele miljoenen euro’s op onze rekening hebben staan die vrij snel voor een groot deel kunnen worden uitgezet voor (her)financiering bij verschillende gemeenten.”