Buitenland

WHO bestrijdt aantijgingen medische nalatigheid

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Global Fund for Aids, Tuberculosis and Malaria hebben vrijdag aantijgingen van medische nalatigheid bestreden. Zo omschrijven critici het beleid van beide organisaties met betrekking tot antimalariamedicijnen.

ANP/AFP
16 January 2004 16:10Gewijzigd op 14 November 2020 00:53

In een commentaar in het gezaghebbende Britse medische tijdschrift The Lancet beschuldigen dertien deskundigen beide instellingen van het blokkeren van de introductie van een geneesmiddel waardoor het aantal malariadoden drastisch zou dalen, vooral onder jongeren.

Het medicijn, de combinatietherapie ATC, is bedoeld om chloroquine en sulphadoxine–pyrimethamine (SP) te vervangen in streken waar deze laatste twee niet meer werken. Het probleem is dat ATC tussen de tien en dertig keer zo duur is als de oude medicijnen.

Sinds 2001 promoot de Wereldgezondheidsorganisatie ATC als behandeling in gebieden waar als gevolg van resistentie van de veroorzaker de oude, goedkope medicijnen niet meer werken. De critici beweren in Thee Lancet dat de WHO dit beleid geregeld schendt.

Zowel de WHO als ook het Global Fund zouden toegeven aan druk van „regeringen zoals de VS" die volgens de dertien het nieuwe geneesmiddel „te duur vinden, te nieuw en te complex voor arme landen om effectief toe te passen". Hierdoor sterven jaarlijks zeker 10.000 kinderen.

Een woordvoerder van de WHO in Genève ontkende de beschuldiging. Volgens Ian Simpson bevordert de WHO het gebruik van ATC volgens de richtlijnen krachtig „in elk land waar malaria een moordenaar is". Tim Clarck van Global Fund noemde de beschuldiging „onjuist in elk aspect".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer