Politiek

Onderwijsveld wil aandacht van overheid en politiek

DEN HAAG. Onderwijsorganisaties vinden dat overheid en politiek bij het maken van nieuw beleid nog steeds niet goed luisteren naar alle belanghebbenden in het onderwijs.

Redactie politiek
3 October 2014 12:00Gewijzigd op 15 November 2020 13:20
beeld RD
beeld RD

Dat bleek donderdag nadat de Onder­wijsraad een kritisch rapport presenteerde over de bemoeienis van overheid en politiek met het onder­wijsbeleid.

Het ministerie van Onderwijs en de Tweede Kamer beloofden in 2008, net na de presentatie van het rapport van de commissie-Dijsselbloem, dat ze zich terughoudender zouden opstellen en zich minder zouden bemoeien met de inhoud van het onderwijs. De overheid zou over het ”wat” gaan, en het onderwijsveld over het ”hoe”.

Ook zouden de beleidsmakers beter gaan luisteren naar de belanghebbenden in het onderwijs. Onderwijshervormingen zouden nooit meer tot stand komen zonder draagvlak in het veld.

De Onderwijsraad concludeert dat de overheid deze beloften niet waarmaakte. De afgelopen jaren zijn er maatregelen genomen waarbij de kennis vanuit het onder­wijsveld en de wetenschap niet goed zijn betrokken.

Politici zijn volgens de raad daarentegen benauwd om over ver­anderingen in het stelsel te spreken, terwijl dat juist hun verantwoordelijkheid is. Die discussie moeten ze voeren in dialoog met het onderwijsveld.

Onderwijsorganisaties herkennen de conclusies van het rapport. Volgens de PO-Raad grijpt de overheid nog steeds naar wetgeving bij incidenten en maatschappelijke crises. Recent voorbeeld is het voorkomen van obesitas door bewegingsarmoede aan te pakken door een derde uur gym op te leggen.

De onderwijsbond AOb stelt dat het schort aan gelijkwaardig overleg. Voorzitter Dresscher hoopt dat Den Haag niet doorgaat met het sluiten van bestuursakkoorden met alleen de werkgevers­organisaties.

Verus, de koepel van christelijke scholen, vindt de kritiek terecht en wil dat de overheid zich beperkt tot de kerntaken. Concreet zou de overheid een stapje terug kunnen doen bij de hervorming van het schooltoezicht. Het voorstel is om de onderwijsinspectie scholen op een uniforme manier te laten indelen in de categorieën voldoende en goed. Dit staat volgens Verus haaks op de aanbevelingen van de raad.

Bestuurder Moens van de VGS, de koepel van reformatorische scholen, is blij met het rapport. Ook hij roept politici op zich te beperken tot de kerntaken. Het advies van de Onderwijsraad aan de politiek om meer overleg te voeren met het onderwijsveld, wil hij graag onderstrepen.

Voorzitter Westert van de LVGS, die de vrijgemaakte scholen vertegenwoordigt, vindt dat scholen te vaak naar Den Haag kijken. Zij moeten zich richten op de ont­wikkeling van autonome scholen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer