Politiek

Gemeenten redden 14.000 banen in thuishulp

AMSTERDAM. Gemeenten doen hun best om zo veel mogelijk thuishulpen aan de slag te houden. Ruim een derde van alle gemeenten heeft inmiddels plannen ingediend om in totaal ongeveer 14.000 vrouwen en mannen aan het werk te laten.

Redactie binnenland
3 October 2014 11:51Gewijzigd op 15 November 2020 13:20
Gemeenten proberen zo veel mogelijk banen in de thuishulp te behouden. beeld ANP
Gemeenten proberen zo veel mogelijk banen in de thuishulp te behouden. beeld ANP

Als alle 108 ingediende plannen van de aangemelde 154 gemeenten goedgekeurd worden, zouden al 14.000 mensen aan het werk kunnen blijven, schrijven minister Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid vrijdag aan de Tweede Kamer.

Vanaf januari worden gemeenten verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp. Daarbij moet flink worden bezuinigd. Veel ouderen zouden niet meer voor deze hulp kunnen betalen.

De Huishoudelijke Hulp Toelage, waarvoor het kabinet de komende twee jaar 190 miljoen euro vrijmaakt, moet deze hulp subsidiëren. Waar normaal een uur hulp 22 euro kost, betaalt de overheid straks de helft mee.

Daarnaast bestrijdt het kabinet zogenaamde alfahulpconstructies, waarbij de huishoudelijke hulp als zzp’er in dienst wordt genomen. De hulpen raken dan zekerheden kwijt als pensioenopbouw.

Doen gemeenten dat toch, dan zullen ze daarvoor op de vingers worden getikt. Een speciale commissie onder leiding van oud-CNV-bestuurder Doekle Terpstra gaat daar op letten.

In 2015 en 2016 dreigen door grootscheepse bezuinigingen tienduizenden thuishulpen hun baan te verliezen.

De werkgelegenheid in de branche moet in de daaropvolgende jaren weer geleidelijk gaan aantrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer