Turkije wil ‘veilige zones’ in Syrië
ANKARA (ANP/RTR). Turkije maakt plannen om in Syrië langs de grens veilige gebieden te creëren voor Syriërs die vluchten voor de terroristen van Islamitische Staat (IS). Deze veilige zones moeten samen worden gerund met de Syrische guerrillagroepen Vrije Syrische Leger (het prowesterse FSA) en Islamitisch Front, en worden beschermd door Turkse troepen. Dit meldde woensdag de krant Hürriyet.
Turkije zou zo niet alleen burgers willen beschermen tegen IS, maar ook de strijders tegen de Syrische president Bashar al-Assad die door de opmars van IS op een zijspoor zijn gezet. Volgens de bronnen van Hürriyet wil Ankara graag dat buitenlandse troepen meedoen, maar in de planning gaan de Turkse militairen daar nog niet van uit.
Zij gaan ook nog niet uit van gevechten met IS of Koerden. De veilige zones zouden niet te dichtbij gebieden van IS of van de Koerdische Syriërs moeten liggen. Maar IS-strijders staan nu al vlak voor een Turkse enclave in Syrië en vechten vlak langs de Turkse grens met Koerdische Syriërs om de grensplaats Kobani. Met luchtaanvallen helpen de Amerikanen daar de Koerden.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag in het parlement over de strijd in Syrië gesproken. Het is de bedoeling dat het parlement donderdag het groene licht geeft voor militaire actie in de buurlanden Syrië en Irak, waar Turkije een 1200 kilometer lange grens mee deelt.
Erdogan beklemtoonde dat Turkije tegen IS en andere terroristen in de regio vecht, maar ook vasthoudt aan de eis dat de Syrische president Bashar al-Assad de macht opgeeft. Hij leek niet erg enthousiast over de internationale coalitie die IS vanuit de lucht bestookt. Nederland stuurt ook F-16’s voor de luchtaanvallen.
„Tonnen bommen stellen de dreiging en het gevaar alleen maar uit”, aldus Erdogan. Hij mist een duidelijke strategie om het extremisme de baas te worden. Bovendien vreest hij dat de luchtaanvallen op IS niet alleen Assad helpen, maar ook Koerden in Turkije die op verregaande autonomie uit zijn.