Buitenland

Amerikaanse militairen op Filipijnen beschoten

Een Amerikaanse militair vliegtuig is beschoten op de Filipijnen. De autoriteiten hebben vrijdag bekendgemaakt dat in het noordwesten van de Filipijnen een toestel van het type MC-130 van speciale eenheden door twee kogels werd geraakt en dat een inzittende om het leven is gekomen.

AFP/ANP
1 February 2002 18:32Gewijzigd op 13 November 2020 23:24

Het vliegtuig vloog laag over een bergachtig gebied op het hoofdeiland Luzon. Het is niet bekend wie op het toestel heeft geschoten. Mogelijk was het een lid van de communistische guerrillagroep het Nieuwe Volksleger (NPA). Het vliegtuig landde zonder problemen op de militaire basis Clark, ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van Manilla.

Niet ver van de basis werd woensdag een Amerikaanse bergbeklimmer vermoord op de vulkaan Pinatubo. Over de dader(s) en het motief van de moord op de vulkaan is nog niets bekend.

Op de basis Clark zijn enkele honderden Amerikaanse militairen neergestreken voor oefeningen. In het zuiden van de Filipijnen zijn zeker honderd Amerikanen gestationeerd, een aantal dat nog verder zal oplopen. Ze moeten Filipijnse soldaten trainen in de bestrijding van terroristen, met name leden van de terreurgroep Abu Sayyaf die zegt voor een islamitische staat te vechten.

De Filipijnse autoriteiten hebben beklemtoond dat de Amerikanen alleen betrokken zijn bij advies en training, maar niet bij gevechten. De Filipijnse grondwet verbiedt dat buitenlandse militairen op het grondgebied vechten. Twee Filipijnse juristen hebben vrijdag het hooggerechtshof gevraagd de Amerikaanse activiteiten te verbieden. De buitenlanders zouden wel degelijk deelnemen aan gevechten, menen de juristen.

Abu Sayyaf, of de Drager van het Zwaard, heeft vermoedelijk jaren geleden contacten gehad met de voortvluchtige Saoediër Osama bin Laden. De oprichter van Abu Sayyaf, Abdurayak Janjalani, heeft Bin Laden ontmoet toen hij tegen de Russen vocht in Afghanistan. Waarnemers menen evenwel dat er geen duurzame relatie uit is voortgekomen.

Ze zien Abu Sayyaf niet als een belangrijke internationale terreurgroep, maar eerder als een criminele bende die mensen ontvoert voor losgeld. De naar schatting honderd strijders van Abu Sayyaf houden zeker twee Amerikanen en een Filipijn gegijzeld. Op de Filipijnen zouden wel andere terroristen actief zijn die banden met Bin Ladens al-Qaida hebben. Die zouden zich vooral in Manilla schuil houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer