Economie

Beurzen overwegend omlaag

AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen gingen woensdagmiddag overwegend omlaag tijdens een schommelende handelssessie. Tegenvallende industriecijfers uit de eurozone zorgden voor enige terughoudendheid onder beleggers. In Duitsland werd de beursgang van webwinkel Zalando goed ontvangen.

1 October 2014 12:37Gewijzigd op 15 November 2020 13:16

„Het is een rustige dag met weinig beweging. Vanmiddag krijgen we nog het ADP-banencijfer uit de Verenigde Staten. Dat rapport is een voorloper op het officiële banencijfer dat vrijdag verschijnt”, zo wist beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent lager op 420,45 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 597,51 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten tot 0,4 procent. De DAX in Frankfurt won 0,2 procent.

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat het groeitempo in de industriële sector van de eurozone in september sterker is gedaald dan eerder werd voorzien. De bijstelling is te wijten aan een krimp van de Duitse industrie.

In de AEX waren de dienstverleners aan de olie- en gasindustrie, Fugro en SBM Offshore, met verliezen van 3,2 en 2,4 procent de grootste dalers. Financieel concern ING stond bovenaan met een plus van 1,4 procent.

In Frankfurt bleek het beursdebuut van Zalando een succes. Het webwinkelbedrijf noteerde op 22,65 euro, ruim 5 procent boven de introductiekoers van 21,50 euro. Ook de Duitse sportkledingfabrikant Adidas deed het goed met een plus van 2,4 procent na aankondiging van een aandeleninkoopprogramma.

De Britse supermarktketen Sainsbury verloor 4,7 procent in Londen na een omzetwaarschuwing. Concurrent Tesco zakte 3,3 procent nadat het aangaf dat de Britse financiële waakhond FCA een onderzoek is begonnen naar de Britse supermarktketen vanwege een boekhoudschandaal.

De euro was 1,2602 dollar waard, tegen 1,2620 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent in prijs en kostte 91,59 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 94,90 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer