Tweede Kamer wil acceptatieplicht scholen
DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamer wil wettelijk regelen dat alle scholen een plicht krijgen om leerlingen te accepteren.
Dat betekent dat niet alleen openbare scholen alle leerlingen moeten aannemen, maar voortaan ook bijzondere scholen. Ouders en leerlingen moeten de grondslag van de godsdienstige scholen wel respecteren, maar die onderschrijven in hun persoonlijke leven hoeft niet.
Dat bleek maandag tijdens een debat over de modernisering van artikel 23 van de Grondwet die de vrijheid van onderwijs regelt. CDA, ChristenUnie en de SGP verzetten zich fel tegen een toelatingsplicht. Ook de PVV is niet enthousiast. Volgens de christelijke partijen ondermijn je daarmee het recht van schoolbesturen om zelf de religieuze signatuur van hun school te bepalen en vast te houden. Bovendien komt het volgens hen bijna niet voor dat bijzondere scholen leerlingen weigeren.
Ook wil een ruime meerderheid een versobering van de subsidies voor leerlingen die naar school worden vervoerd. Nu krijgen kinderen die naar hun gewenste godsdienstige school verderop reizen, ook een vergoeding daarvoor van hun gemeente. Maar onder meer de SP en D66 willen daarvan af. Ze vinden dat dit overheidsgeld beter kan worden besteed aan het vervoer van gehandicapte kinderen. Het gaat om zeker 20 miljoen euro per jaar. Coalitiepartijen PvdA en VVD dringen in ieder geval aan op een versobering van de regeling.
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs had al aangekondigd dat hij een modernisering wil van artikel 23. Hij antwoordt later maandag.