Buitenland

„IS is niet gemakkelijk te verslaan”

LIVERPOOL (ANP). Het is niet gemakkelijk om Islamitische Staat te verslaan, ondanks de enorme overmacht van de coalitielegers, waaronder Nederland. „Dit is niet op te lossen voor kerst. Het gaat zeker jaren duren. Met luchtaanvallen kun je IS beheersen, maar niet verslaan”, zegt Anno Bunnik. De Nederlander is arabist voor de Britse Liverpool Hope University.

25 September 2014 17:24Gewijzigd op 15 November 2020 13:09
beeld AFP
beeld AFP

Volgens Bunnik kunnen alleen Iraakse soennieten, de bevolkingsgroep waaruit Islamitische Staat (IS) is voortgekomen, de organisatie daadwerkelijk verslaan. „Dat zijn de mensen die min of meer steun geven aan IS, omdat ze worden onderdrukt in hun eigen land. Hun steun heb je nodig. Bagdad moet dus concessies doen. Zolang soennieten IS eerder steunen dan de overheid, is het onmogelijk om de beweging uit te roeien.”

Bij de strijd tegen IS is het belangrijk om andere rebellenbewegingen niet aan te vallen. „Zij zijn degenen die op de grond moeten vechten tegen IS. We moeten duidelijk maken dat dit alleen een strijd is tegen IS. Anders kunnen Syriërs denken dat het Westen Assad steunt.”

Een van die opstandige groepen is het fundamentalistische al-Nusra Front. „We vergeten wel eens dat al-Nusra tegen IS vocht. Woensdag hebben de Amerikanen al-Nusra aangevallen. Snijden we ons daar niet mee in de vingers?” Van het prowesterse Vrije Syrische Leger hoeven we in elk geval niets te verwachten. „Die zijn de zwakste schakel, ze lopen op hun laatste benen. Een prowesters Syrië is een illusie.”

Het is niet bekend hoe sterk het IS-leger precies is. Volgens schattingen heeft de groepering tussen de 20.000 en 31.000 strijders. De belangrijkste militairen zijn Irakezen die in het leger van Saddam Hoessein hebben gediend, en Tsjetsjenen die zijn gehard in de strijd tegen Rusland. Nederlandse jihadisten moeten het doen met patrouilles in de grensgebieden. „Ze horen er niet echt bij”, aldus Bunnik.

Islamitische Staat heeft onder meer wapens van het Iraakse regeringsleger in handen gekregen. „Ze hebben gepantserde jeeps, pick-uptrucks, helikopters, kalasjnikovs en geweren voor sluipschutters”, aldus Bunnik. „Waarschijnlijk beschikken ze ook over luchtdoelraketten. Daarmee kunnen ze helikopters op 5 tot 6 kilometer hoogte uit de lucht halen. Gevechtsvliegtuigen zijn redelijk veilig.”

Ongeveer een maand geleden veroverde IS zelf een luchtmachtbasis in Syrië. Daar stonden een paar straaljagers. Bunnik denkt niet dat IS de toestellen kan gebruiken. „Israël kon zonder problemen missies boven Syrië uitvoeren. Als Syrië daar niets tegen kan doen, kan IS dat ook niet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer