„Extra alertheid op veiligheid door missie”
DEN HAAG (ANP). Er is extra alertheid op de veiligheid in Nederland vanwege de missie tegen IS, waaraan ons land gaat meedoen in Irak. Dat zegt terreurbestrijder Dick Schoof donderdag in reactie op de missie. „Het gaat niet om zichtbare maatregelen”, vertelt hij. „We letten extra goed op.”
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) benadrukt dat er geen aanleiding is om niet met de trein, vliegtuig of metro te reizen of publieke plaatsen te mijden. „We doen alles om een aanslag te voorkomen, maar we kunnen natuurlijk niets garanderen.”
Schoof schreef woensdag een brief aan de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en aan die van een paar andere plaatsen in Nederland die te maken hebben met potentiële radicale jongeren. „Ik heb de burgemeesters van deze gemeenten gevraagd om extra alertheid.”
Van de Nederlandse missie voor het bestrijden van Islamitische Staat kan volgens hem een nieuw dreigend effect uitgaan. Het lokaal bestuur, scholen, de moslimgemeenschappen kunnen aanvoelen als er „iets gebeurt of verandert”, meent Schoof. Hen is dan ook om extra scherpte gevraagd. „Mochten mensen iets zien of waarnemen dat verontrustend is, meldt dat bij de politie”, adviseert Schoof.
De NCTV wijst erop dat het juist in het belang van de veiligheid van Nederland is om mee te doen aan de coalitie tegen de ‘terroristische organisatie’ Islamitische Staat. Nederland doet mee „juist om de dreiging die van terroristische organisaties als IS uitgaan, te verminderen”, stelt hij.
Het dreigingsniveau voor een terreuraanslag in Nederland is momenteel substantieel, het op een na hoogste niveau. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland „reëel” is. Dat blijft zo. Schoof: „Zolang er geen concrete aanwijzingen voor een ophanden zijnde aanslag zijn, zal het dreigingsniveau niet verhoogd worden.”
Schoof onderstreept dat Nederlandse hulpverleners, werknemers en andere bezoekers aan de risicogebieden heel voorzichtig moeten zijn, vanwege ontvoeringsgevaar. „De praktijk laat zien dat dit gevaar soms een enorme dramatische afloop kan hebben. Beweeg je niet teveel buiten de veilige gebieden buiten de grote steden. Hulpverleners moeten daarover nadenken. Neem geen onnodige risico’s.”