F-16 veelvuldig ingezet tijdens missies
DEN HAAG (ANP). Nederlandse F-16’s moeten terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Irak gaan bestrijden. Het gevechtsvliegtuig is sinds zijn introductie bij de Koninklijke Luchtmacht eind jaren zeventig veelvuldig ingezet bij een reeks internationale militaire missies.
Tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië waren F-16’s langdurig actief vanaf de Italiaanse basis Villafranca. Ze voerden vanaf 1993 boven Bosnië fotoverkenningen uit, ondersteunden NAVO-grondtroepen en hielpen mee het vliegverbod af te dwingen.
In 1999 waren ze betrokken bij acties boven voormalig Joegoslavië om te zorgen dat Belgrado de strijd in Kosovo zou staken. Vanaf de Italiaanse vliegbasis Amendola namen F-16’s deel aan het offensief. Daarbij schoten ze een MIG-29 uit de lucht. Tot 2001 bleven ze actief boven de Balkan.
Al vrij snel daarna begon de inzet boven Afghanistan. De ‘Fighting Falcons’ opereerden eerst vanuit buurlanden en daarna vanuit Afghanistan zelf. Na 12 jaar inzet vertrokken deze zomer de laatste Nederlandse F-16’s uit het land. In die jaren zijn honderden bommen afgegooid door de vliegtuigen.
In 2011 deden zes F-16’s mee aan de NAVO-operatie Unified Protector boven Libië. De Nederlanders voerden geen bombardementen uit op gronddoelen; dat wilde het toenmalige kabinet niet. Vanaf hun basis op Sardinië stegen ze op om boven het Noord-Afrikaanse land het vliegverbod en het wapenembargo te controleren.
Vijf F-16’s zijn momenteel vanuit Polen actief om te helpen bij de bescherming van het luchtruim boven Estland, Letland en Litouwen. Zes F-16’s (en twee reservetoestellen) worden op zeer korte termijn ingezet in de strijd tegen IS.
De F-16’s worden vanaf 2019 vervangen door de Joint Strike Fighter ofwel F-35. Er zijn in totaal 213 F-16’s aangeschaft door Defensie. Door bezuinigingen heeft de luchtmacht er nog 61 over. Er komen 37 F-35’s voor in de plaats.