SOEGG stuurt medische goederen naar Oekraïne
SCHERPENZEEL. Probleemloos plaatst de heftruckchauffeur de 1,5 meter hoge donkergrijze wasmachine in de oplegger. Daarna volgen donkerblauwe matrassen en lichtgekleurde bedden, almaar bedden, die er als nieuw uitzien. Gisteren ging alles op transport naar Zhitomir in Oekraïne.
Johan Methorst, directeur van transportbedrijf Dimetra uit Scherpenzeel, die de truck met oplegger naar Oekraïne rijdt, stopt even om op de foto te gaan met Arie van Steensel en Leen Luchtenburg van de Stichting Oost-Europahulp Gereformeerde Gezindte (SOEGG). De twee bestuursleden vertrekken per vliegtuig naar Oekraïne.
De twee vinden het belangrijk om daar hun gezicht te laten zien. Luchtenburg: „We hebben we vorig jaar twee ambulances geleverd en sindsdien hebben we een goede ingang bij het stadsbestuur van Zhitomir. Dat willen we graag zo houden. Het contact is ook belangrijk voor Jan van Beest, medewerker van ons technisch centrum daar. Hij is verantwoordelijk voor plaatsing en onderhoud van de spullen.”
SOEGG is in 2008 opgericht vanuit het deputaatschap Israël van de Gereformeerde Gemeenten. De interkerkelijke stichting levert medische apparatuur en andere benodigdheden aan alle vijf ziekenhuizen in Zhitomir, een stad in het noorden van Oekraïne met ongeveer 275.000 inwoners. Men werkt samen met de joods-christelijke gemeente van ds. Arkadiy Margulis.
Wasmachines
Alle vijf ziekenhuizen in Zhitomir werken met verouderde apparatuur, vertelt voorzitter Luchtenburg. De drie wasmachines vervangen enkele veertig jaar oude en versleten apparaten in een ziekenhuiswasserij. De hoog-laagbedden komen in de plaats van bedden die niet versteld kunnen worden. „Er is nog veel te doen. Als je er loopt, zie je hoe verouderd de apparatuur is. Röntgenapparatuur bijvoorbeeld is nog niet gedigitaliseerd.”
SOEGG heeft goede contacten met een drietal ziekenhuizen in Nederland die afgedankt maar bruikbaar materiaal afstaan. Daarnaast heeft de stichting sponsors. De wasmachines zijn afkomstig van het deputaatschap Bijzondere Noden van de Gereformeerde Gemeenten.
Gewoonlijk voert de stichting drie transporten per jaar uit, maar nu zijn er zo veel goederen opgeslagen dat de vrachtwagen dit jaar vier keer naar het Oost-Europese land rijdt. Een tocht van zo’n 2000 kilometer.
Hoewel in Zhitomir de oorlog ver weg is, zijn de sporen ervan zichtbaar, vertellen de bestuursleden. „Een brigade die op de basis in Zhitomir gelegerd was, is naar het oosten vertrokken om te vechten. Een zoon van een lid van de Messiaanse gemeente is gesneuveld. Verder is de capaciteit van de zes gaarkeukens, waarvoor deze kerkelijke gemeente verantwoordelijkheid draagt, verdubbeld door de hulp aan vluchtelingen vanuit het oosten van het land.” De bestuursleden haasten zich erbij te zeggen dat de stichting geen partij kiest, maar alleen hulp verleent.
Initiatief
Luchtenburg is positief over de ontwikkelingen: „De eerste keren dat we in Oekraïne kwamen, waren de mensen nog erg passief door de voormalige communistische overheersing. Nu zie je, ook in het ziekenhuis, nieuwe initiatieven ontstaan van mensen die zich verantwoordelijk weten voor hun omgeving.”
In de toekomst wil de stichting röntgenapparatuur sturen ter vervanging van verouderde toestellen. Een droom van beiden is de bouw van een conversatiezaal in Stadsziekenhuis 1. In de zaal willen zij dan evangelisatiemateriaal neer wil leggen.