Kerk & religie

Na vijf jaar is het zeker: In Jemen ontvoerd protestants gezin is vermoord

Vijf jaar lang verkeerden de nabestaanden van het in Jemen ontvoerde gezin Hentschel uit het Duitse Meschwitz in onzekerheid. Hun bange vermoedens blijken echter werkelijkheid: de protestantse ontwikkelingswerkers Johannes en Sabine Hentschel en hun 1-jarig zoontje Simon zijn destijds om het leven gebracht.

Redactie kerk
23 September 2014 10:29Gewijzigd op 15 November 2020 13:06
Johannes en Sabine Hentschel, met hun zoontje Simon. Vermoord. Beeld Diakonie/Stephan Raeger
Johannes en Sabine Hentschel, met hun zoontje Simon. Vermoord. Beeld Diakonie/Stephan Raeger

Dat heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken de nagelaten betrekkingen laten weten, zo berichtte de protestantse nieuwsdienst Idea maandag. In het schrijven deelt het ministerie hen „op basis van betrouwbare informatie” mee dat „Johannes, Sabine en Simon Hentschel in de loop van hun ontvoering in Jemen zijn gedood.”

Het gezin Hentschel –vader, moeder en drie kinderen– was in 2009 naar het islamitische Jemen gegaan om er ontwikkelingswerk te verrichten. Zij werkten er in een staatsziekenhuis in de Noord-Jemenitische provincie Saada.

Op 12 juni 2009 werden de Hentschels, samen met nog vier andere christenen, door drie mannen ontvoerd, hoogstwaarschijnlijk al-Qaidastrijders. Drie ontvoerden –twee Duitse verpleegkundigen en een Zuid-Koreaanse lerares– werden een paar dagen later vermoord teruggevonden. De twee andere kinderen van de familie Hentschel –Lydia (10) en Anna (8)– kwamen in 2010 vrij.

Van Johannes (36), Sabine (36) en Simon Hentschel ontbrak tot voor kort echter elk spoor, evenals van de Britse ingenieur die was ontvoerd – vermoedelijk leeft ook hij niet meer.

Zwaar

Wat het gezin Hentschel betreft, is er nu dus duidelijkheid gekomen. Maar het is de nabestaanden zwaar gevallen, „zo’n zin zwart op wit te lezen”, verklaarde ds. Reinhard Pötschke uit Radebeul tegenover Idea. „Ook al hadden we zo’n bericht verwacht.”

Anderzijds is de familie „dankbaar” dat ze nu zekerheid heeft, aldus ds. Pötschke, een zwager van de vermiste vader.

Nog in juni dit jaar riep de familie de Duitse regering op alles in het werk te stellen om duidelijkheid te verschaffen. In de Sächsische Zeitung gaf een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken daarop aan dat dit ook gebeurde, maar dat de „gespannen situatie” in Jemen het onderzoek zeer bemoeilijkte.

Ds. Pötschke dankt tegenover Idea namens de nabestaanden al degenen „die deze jaren trouw voor Johannes, Sabine en Simon en hun familie in Duitsland hebben gebeden.” Met de beide dochters Lydia en Anna, die bij familie in Duitsland wonen, gaat het volgens hem goed.

De familie denkt op dit moment na over een „waardig afscheid” van de omgekomen Hentschels.

Anita Grünwald

Juist vorige week bracht deze krant een interview met de ouders van een van de andere slachtoffers van de ontvoering, Viktor en Rita Grünwald uit Wolfsburg. Hun dochter Anita (24) en nichtje Rita Stumpp (26) waren samen naar Jemen gegaan om er vrijwilligerswerk te doen. Hun lichamen werden, samen met dat van de Zuid-Koreaanse lerares, teruggevonden in een greppel.

De pijn en het gemis worden ook na vijf jaar niet minder, vertelt Rita Grünwald in het interview met Jilke Tanis. „Ik heb het momenteel weer heel moeilijk met de dood van onze dochter. We gaan door hoogtes en diepten. Dan gaat het weer beter en dan zijn er weer tijden dat ik Anita zo ongelooflijk mis. Dat verlangen om je kind te zien, die ”sehnsucht”, dat blijft het moeilijkste.”

Vader Viktor: „De twijfel over de dood van Anita blijft en komt elke dag terug. Waarom heeft God dit toegelaten? Op deze vraag kan ik maar geen antwoord vinden. Waarom mijn dochter, waarom Anita? Zij heeft zo veel van God gehouden, wilde nog zo veel voor Hem doen. Dat begrijp ik niet en ik vind het moeilijk deze dingen over te geven.”


Lees ook in Digibron:

In Jemen hoort een ontvoering er helemaal bij (Reformatorisch Dagblad, 27-06-2014)

Kerk in onrustig Jemen (Reformatorisch Dagblad, 23-08-2013)

“Al-Qaida achter moord in Noord-Jemen” (Reformatorisch Dagblad, 29-12-2009)

Negen buitenlanders ontvoerd in Jemen (Reformatorisch Dagblad, 15-06-2009)

Ouders van Duitse vrouw die in Jemen omkwam: De sehnsucht is het moeilijkst

Hoop voor ontvoerd gezin Jemen

Vermoorde Duitse vrouwen waren christen

Klik hier op de herinneringswebsite voor Anita en Rita, een initiatief van de Immanuelgemeinde in Wolfsburg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer