Diner dansant als voorproefje
Het Koninklijk Paleis doet zijn naam eer aan. Dit voormalige stadhuis van Amsterdam was donderdag ’ontvangstpaleis’ van Hare Majesteit.
Verlichte ramen vrolijkten de donkere muren op. Aan de achterzijde stonden tientallen motorfietsen van agenten geparkeerd. De luifel die van het paleis naar de Nieuwe Kerk golfde, zag er sierlijk uit. Lopers lagen uitgelegd op de stoep. Het feest kan beginnen.
Verrassende gast voor het diner en het bal in het Paleis op de Dam was ongetwijfeld Valentino, de Italiaanse modekoning uit Parijs die de bruidsjurk van Máxima ontwierp. Hij maakte rond halfzeven deel uit van de stoet spectaculaire gasten die per auto of bus arriveerden voor het feest ter ere van het bruidspaar en de 64e verjaardag van koningin Beatrix.
Ook aanwezig waren prinses Caroline van Monaco en haar man prins Ernst August van Hannover. Het onlangs getrouwde Noorse paar kroonprins Haakon en Mette-Marit kwam ook, net als kroonprins Filip van België met prinses Mathilde. Kroonprinses Victoria van Zweden, ooit de gedoodverfde fiancee van Willem-Alexander, arriveerde met prins Laurent van België.
Voor de duizenden belangstellenden op de Dam viel er weinig te zien. Daarvoor stonden ze te ver weg, achter de dranghekken. Onderwijl deelden activisten gratis eten uit op de Dam. De actiegroep Gratis Eten! protesteerde hiermee tegen de wijze waarop de koninklijke familie en haar genodigden eten. Volgens de actievoerders konden de centen beter worden gebruikt voor mensen die het geld op andere plekken veel harder nodig hebben.
De belangstelling voor de koninklijke gasten was echter aanmerkelijk groter dan voor de hap. ’s Avonds rond elven stonden ze er nog: nieuwsgierigen met veel moed. „Wanneer ze naar buiten komen, weet ik niet, maar dat kan tussen over twee minuten en vier uur vannacht zijn”, aldus een politieman.
Niet lang hierna verschenen ineens twee grote zwarte bussen en een paar kleinere om het hoog bezoek dat zich in de avond op het Koninklijk Paleis had verzameld, in te laden en weer naar de plaats van bestemming te brengen. Het merendeel van het publiek moest het overigens wederom stellen met een glimp van een rug of een schouder van de gasten die in bussen en busjes voor het paleis werden afgeleverd.
De jarige koningin Beatrix gaf donderdag een diner dansant voor de bruiloftsgasten van Willem-Alexander en Máxima. Het evenement vormde als het ware het voorproefje van de bruiloftsviering, die morgen haar hoogtepunt bereikt. Amsterdam liep gisteren al vol met genodigden, maar vandaag zal het zeker een drukte van belang zijn.
Zo zijn ook de koningen Albert van België en Carl Gustav van Zweden aanwezig met hun echtgenotes. Koningin Margrethe van Denemarken was gisteravond ook van de partij, evenals koningin Sofía van Spanje met kroonprins Félipe, prinses Cristina en man, de Japanse kroonprins Naruhito, de Britse prins Edward met zijn vrouw Sophie en de groothertog van Luxemburg met vrouw en ouders. Prins Carel Hugo van Bourbon van Parma, de ex-echtgenoot van prinses Irene, gaf eveneens acte de présence, net als prins Hassan van Jordanië en de steenrijke Aga Khan en diens echtgenote de Begum. Schier ontelbaar waren de gasten van Duitse adel.
Op de invitatielijst prijken beroemde namen als die van Nelson Mandela en Kofi Annan. De eerste was president van Zuid-Afrika en de laatste is secretaris-generaal van de VN. Ook verdreven koningshuizen laten hun gezicht zien: de Griekse koning Constantijn en koningin Anne-Marie, vergezeld van prins Pavlos en prinses Marie Chantal, prins Nikolaos, prinses Alexia en Carlos Morales y Quintana wonen het huwelijk bij. Prins Charles van Engeland komt de Noordzee over voor de happening.
Een koninklijke bruiloft is geen alledaags gebeuren. Het biedt prinsen, koningen en keizers de gelegenheid eens even bij te praten. Zeker in een voor deze gelegenheid tot een bunker omgebouwd paleis: een veilig toevluchtsoord. Vandaag werd er doorgefeest, met een concert door het Concertgebouworkest, en een volksfeest in de ArenA.