VN voorzien groei wereldeconomie
De wereldeconomie zal dit jaar groeien met 3,5 procent. Het herstel dat in de tweede helft van vorig jaar begon, wordt sterker en breder, zo heeft het Bureau Economische en Sociale Zaken van de Verenigde Naties woensdag bekendgemaakt.
Het bureau is positiever dan in zijn vorige rapport, van juni 2003. Toen voorzag het een economische groei van net iets meer dan 3 procent, na 2,5 procent in 2003 en een magere 1,7 procent in het jaar daarvoor.
De VN zien nog wel donkere wolken, in de vorm van internationale ongelijkheden zoals het handelstekort en het gebrek aan investeringen van de Verenigde Staten. Die ongelijkheden worden niet automatisch weggewerkt met de groei van de wereldeconomie. Ze zullen juist groter worden, aldus het VN-rapport.
Volgens VN-functionaris José Antonio Ocampo moeten de VS voorlopig geld blijven uitgeven in plaats van te proberen snel hun tekorten weg te werken. Met uitgaven kunnen ze de wereldeconomie stimuleren en dat is voor de korte termijn essentieel. Wel moet Washington op de middellange termijn de financiële gaten dichten. Nu zijn de VS te sterk afhankelijk van financiering uit de rest van de wereld, aldus Ocampo.
Het herstel in de tweede helft van 2003 was beter dan menig analist had verwacht, vooral in de VS en een groot aantal landen in Azië. De VS zullen dit jaar de economische motor zijn voor industrielanden, met ruime consumentenuitgaven en bedrijfsinvesteringen. Ook de aandelenkoersen trekken aan en de bedrijfswinsten zullen stijgen.
Ook Japan zal het economisch beter doen, na een stagnatie van ongeveer tien jaar. Investeringen door het bedrijfsleven en de export naar andere Aziatische landen leveren groei op, aldus de VN. In West-Europa ziet het er minder rooskleurig uit. De binnenlandse vraag zal weliswaar toenemen door de hoge koers van de euro en de lage rente, maar de werkloosheid blijft groot.
Voor de overgangslanden in Oost-Europa voorziet het VN-bureau een aanhoudend herstel, vooral veroorzaakt door Rusland. De economische groei van dat land neemt dit jaar wel af. Dat is een gevolg van de daling van de olieprijzen, zo meent het bureau.
De meeste ontwikkelingslanden verbeteren zich dit jaar. Ook in Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied treedt er herstel op. In China en India gaat de groei gewoon door en Afrika kan profiteren van een stijging van de grondstoffenprijzen en een verbetering van de politieke situatie.