Buitenland

Khamenei vraagt om herziening van zwarte lijst

De geestelijk leider van Iran, ayotollah Khamenei, heeft gevraagd om herziening van de lijst van duizenden geschrapte hervormingsgezinde kandidaten voor de komende parlementsverkiezingen. „We moeten voorkomen dat iemands rechten worden geschonden", aldus citeerde de staatstelevisie woensdag de hoogste Iraanse geestelijke.

ANP/AFP
15 January 2004 07:08Gewijzigd op 14 November 2020 00:52
TEHERAN - De hervormingsgezinde Iraanse president Mohammed Khatami (onder) vraagt Iraanse parlementariërs hun acties te stoppen. Foto AFP
TEHERAN - De hervormingsgezinde Iraanse president Mohammed Khatami (onder) vraagt Iraanse parlementariërs hun acties te stoppen. Foto AFP

Die lijst, die heeft geleid tot een nieuwe politieke crisis in het islamitische land, is opgesteld door de Raad van Hoeders van de Grondwet. Dat is een niet democratisch gekozen groep conservatieven die toeziet op het islamitisch gehalte van de wetgeving en van het electorale proces.

De raad is nauw gelieerd aan Khamenei. Hij stelt persoonlijk de helft van de in de totaal twaalf leden aan. Zijn interventie is dan ook opvallend.

De Iraniërs gaan volgende maand naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Op de lijst van gediskwalificeerde kandidaten staan de namen van tachtig hervormingsgezinden die al een zetel bekleden in het parlement. Khamenei liet doorschemeren dat de Raad van Hoeders vooral naar deze groep moet kijken, zeker omdat deze volksvertegenwoordigers bij de vorige stembusgang wel het groene licht kregen.

De hervormingsgezinde Iraanse president Mohammed Khatami had eerder woensdag boze en ook ’geschrapte’ Iraanse parlementariërs gevraagd hun protestactie in het parlementsgebouw te staken. De oproep van Khatami was echter aan dovemansoren gericht. De parlementariërs maakten bekend door te zullen gaan met hun protest tegen de beslissing van de Raad van Hoeders.

Khatami verklaarde te geloven dat er nog wel overeenstemming kan worden bereikt met de Raad van Hoeders. Zijn eigen regering lijkt intussen aan het wankelen gebracht door de omstreden beslissing om meer dan 3600 kandidaten uit te sluiten. Van de regering–Khatami hebben vier vice–presidenten en twaalf ministers al gedreigd met aftreden als het verbod op deelname niet wordt ingetrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer