Dr. De Vries: Bijbelboeken Daniël en Openbaring sporen aan tot volharding
SOMMELSDIJK. De Bijbelboeken Daniël en Openbaring sporen beide aan tot volharden, aldus dr. P. de Vries. Ze zijn gegeven om waakzaam te zijn en de dingen te zoeken die boven zijn.
Dr. De Vries, docent hermeneutiek en theologie aan het Hersteld Hervormd Seminarie in Amsterdam, sprak gisteren tijdens de Cursus Geestelijke Vorming in Sommelsdijk. Deze gaat uit van de christelijke gereformeerde kerk te Middelharnis en de hersteld hervormde gemeente in Sommelsdijk-Middelharnis.
De predikant hield een lezing over ”De actualiteit van het boek Daniël”. Aan de 150 toehoorders legde hij uit dat Daniël en Openbaring met elkaar verbonden zijn als „apocalyptische” boeken. „Apocalyptiek is verbonden met de profetie in de wetenschap dat de God van Israël, de almachtige Schepper, de Heere is van de geschiedenis, en die leidt naar Zijn raad.”
Apocalyptiek heeft altijd te maken met visioenen, gaf dr. De Vries aan. Zo komen in het boek Daniël verschillende dieren voor die wereldrijken symboliseren. De literaire vorm is allegorisch.
De predikant uit Boven-Hardinxveld wees erop dat het boek Daniël in twee talen geschreven is, het Aramees en het Hebreeuws. „Waarom in het Aramees? De beste verklaring acht ik deze. De cultuur van Babel voerde de boventoon. Inhoudelijk horen de Aramese verzen bij het tweede deel, over de toekomst.” Het eerste deel van het boek Daniël wordt gekenmerkt door geschiedenissen. „Hoofdstuk 1 tot en met 6 zijn wat je zou kunnen noemen hofgeschiedenissen. De droom van Nebukadnezar uit Daniël 2 heeft dan al duidelijk een apocalyptisch karakter. Daniël 7 is het scharnier. De tweede helft van het boek is voluit apocalyptisch. Wie het boek Daniël nauwkeurig leest, ziet dat het mede staat in het teken van de vervolging die het Joodse volk in de tweede eeuw voor Christus trof en waarvan we het een en ander weten uit de apocriefe boeken van de Makkabeeën.”
De boeken Daniël en Openbaring willen ons, zei dr. De Vries, vooral leren dat, hoe machtig ook de volken zijn die zich tegen Gods volk verzetten, de Heere overwinnaar is in de strijd en Zijn volk de overwinning geeft. De docent benadrukte verder dat Daniël en Openbaring zó gelezen moeten worden dat de vervulling van wat daarin wordt aangekondigd niet in één keer komt. Dit illustreerde hij aan de hand van Daniël 11. Dat hoofdstuk kreeg een eerste vervulling in Antiochus Epifanus, die de tempel ontwijdde. En het kreeg een tweede vervulling in het Romeinse Rijk, dat de tweede tempel verwoestte
In Daniël 9 wordt gesproken van „tijd, tijden en een halve tijd.” Dr. De Vries: „De Heere kan de tijden verlengen en verkorten. Daarom gaat het altijd mis als je gaat tellen en rekenen.” Hij vervolgde: „De boeken Daniël en Openbaring tekenen het staan van Gods kerk in de wereld als een grote verdrukking.” Hij wees er daarbij op dat het perspectief van waaruit men kijkt bepalend is voor de vraag of men de grote verdrukking als reeds aanwezig ziet. „Jongeren zeggen hier soms: De grote verdrukking komt toch nog? Maar christenen in Noord-Korea kunnen dat heel anders zien. De Heere regeert, daar gaat het om.”