„Gastprediker Gouda geen radicale imam”
GOUDA. De imam die binnenkort naar Gouda komt is geen radicale prediker. Dat antwoordde burgemeester M. Schoenmaker vrijdagmiddag op vragen van het CDA en Gouda 50+.
De fracties hadden vragen gesteld naar aanleiding van de komst van Tarik Chadlioui naar Gouda. Het CDA en de ChristenUnie vonden dat de imam, ook wel Tarik Ibn Ali genoemd, geweerd moet worden uit de kaasstad omdat hij volgens hun informatie aanzet tot radicalisering en extremisme.
Burgemeester Schoenmaker heeft zich naar eigen zeggen op verschillende manieren laten informeren over de imam. Hij wijst erop dat eerdere optredens van de imam in Rotterdam, Den Haag en Gouda zonder problemen zijn verlopen. „Bij die optredens is niet gebleken dat deze prediker extremisme of jihadisme verspreidt. Hij moet daarom op dit moment ook niet beschouwd worden als radicale prediker.”
Ibn Ali was eerder in Gouda om geld op te halen voor de bouw van een nieuwe moskee op het terrein van de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne in Gouda. De Belgisch-Marokkaanse imam haalt wereldwijd miljoenen euro’s op voor humanitaire steun aan Syrië en de bouw van salafistische moskeeën.
Voor SGP-raadslid A. Versteeg zijn de antwoorden van de burgemeester geruststellend. „Ik ga ervan uit dat de informatie klopt. Voor ons is het erg lastig te beoordelen omdat alle toespraken van deze imam in het Arabisch zijn.”
T. Krins, fractievoorzitter van de ChristenUnie is niet geheel gerustgesteld. „De burgemeester heeft vooral naar de preken van deze man laten kijken. Maar als je de contacten van deze man onderzoekt, schijnt hij banden te hebben met terreurgroeperingen die actief betrokken zijn bij het rekruteren van Syriëstrijders. Ik kan het niet bewijzen, maar het lijkt mij verstandig om heel voorzichtig te zijn met het uitnodigen van dergelijke predikers.”
In een eerder interview zei de vicevoorzitter van de moskee As-Salaam in Oosterwei, Mohamed Massrour, dat er in het verleden in Goudse moskeeën wel jihadistische ideeën zijn geuit, maar „die zijn door onze imams weerlegd. We waken ervoor dat er haat wordt gezaaid in onze moskeeën.”
Inmiddels hebben de landelijke fracties van CDA en ChristenUnie in de Tweede Kamer vragen gesteld aan het kabinet over de komst van Tarik Ibn Ali.