„Doorbreek taboe over Israël onder christenen in Midden-Oosten”
WASHINGTON. Israël is taboe onder christenen in het Midden-Oosten. Onlangs werd dat opnieuw pijnlijk duidelijk toen een Amerikaanse senator die pleitte voor steun aan Israël, werd uitgejouwd door oosterse christenen. Toch klinken er ook tegengeluiden.
De Republikeinse senator Ted Cruz was op 10 september hoofdspreker tijdens een galadiner in Washington ten behoeve van vervolgde christenen in het Midden-Oosten. In zijn toespraak maakte hij een vergelijking tussen de christenvervolging van nu en de verdrijving van de Joden uit de Arabische wereld na 1948. Tevens omschreef hij Israël als een vriend van de bedreigde christelijke minderheden. Zijn opmerkingen lokten luide protesten uit bij het aanwezige publiek. Uiteindelijk zag Cruz zich gedwongen zijn toespraak te beëindigen. „De virulente uitingen van haat tijdens het galadiner overtroffen alles wat ik ooit heb meegemaakt”, aldus de sentor in een verklaring die hij later uitgaf.
In reacties op het incident lieten diverse organisaties die zich inzetten voor christenen in de Arabische wereld inmiddels een tegengeluid horen. „Wij christenen in het Midden-Oosten moeten het taboe doorbreken dat op Israël en de Joden ligt”, stelt voorzitter Joseph Hakim van de in Amerika gevestigde International Christian Union. „We dienen eindelijk te erkennen dat Israël een realiteit is en zeker niet onze vijand. Ik geloof dat de vijanden van Israël ook de vijanden zijn van de christenen. Christenen uit het Midden-Oosten hebben woorden zoals van senator Cruz nog nooit gehoord. Ze werden nog nooit toegesproken over Israël.”
Voorzitter Tufiq Baaklini van In Defence of Christians, de beweging die het galadiner organiseerde, sprak in een officiële reactie over „enkele politieke opportunisten die de sfeer hebben bedorven.” Het blijkt te gaan om Libanese en Syrische christenen die banden onderhouden met de Libanese Hezbollah. Veel christenen en zelfs enkele patriarchen hebben zich heimelijk of openlijk verbonden met deze aartsvijand van Israël. Patriarch Ignatius Aphrem II bijvoorbeeld, die ook aanwezig was, plaatste foto’s op Facebook van een ontmoeting met een hoge delegatie van Hezbollah.
Feitelijk is de diepe afkeer van Israël en de Joden het enige wat christenen en moslims in het Midden-Oosten met elkaar verbindt. Een christen die zelfs maar verdacht wordt van sympathie voor Israël geldt als een landverrader. De Libanese patriarch Beshara Rai kan erover meespreken. Als eerste maronitische patriarch ooit bezocht hij in mei de tienduizenden maronitische christenen in Israël. Het kwam de patriarch te staan op zware kritiek van alle politieke partijen, de christelijke incluis.
Lees ook:
Senator Ted Cruz uitgejouwd tijdens galadiner voor vervolgde christenen in Washington