Achttien man verdacht van symphatie met jihad
DEN HAAG. Op dit moment worden achttien Nederlanders verdacht van het steunen van de jihad, of het maken van plannen om naar de Islamitische Staat (IS) af te reizen.
Dat schreef dagblad Trouw woensdag. De krant maakte een rondgang langs parketten van het openbaar ministerie. Daaruit blijkt dat de jihadverdachten uit Den Haag, Rotterdam, Delft, Huizen, Amsterdam en de omgeving van Arnhem komen. Acht van hen zitten in Nederland vast en twee in België. De rest is op vrije voeten of in afwachting van een rechtszaak of hoger beroep.
In Den Haag, dat bekendstaat als actiefste regio in het Nederlandse jihadistische netwerk, gaat het om zeven verdachten.
Onder moslimradicalen in Nederland gaat een lijst rond van medemoslims die ervan worden beschuldigd samen te werken met de geheime dienst AIVD, aldus de De Telegraaf woensdag.
Op de lijst staan namen van bekende moslims die nauwe banden hebben met Syriëgangers en radicalen in Nederland. Ook staan er namen tussen van mensen die actief zijn bij de fondsenwerving voor Syrië. De opsteller van de lijst heeft tien namen genoemd en dreigt er meer te publiceren. „Het is mijn plicht om hun namen te publiceren, nadat ik harde bewijzen heb gezien en smerige verklaringen”, aldus de anonieme lijstopsteller, die er een Facebookpagina voor heeft geopend.
De Telegraaf meldde verder dat de radicale prediker Tarik Chadlioui niet welkom is in Gouda. CDA en ChristenUnie in Gouda eisen dat de imam geweerd wordt. Deze partijen willen van het weren van de imam het eerste voorbeeld maken van de harde aanpak van haatpredikers, zoals minister Asscher die heeft aangekondigd.
Voor het CDA is de komst van Chadlioui aanleiding om opheldering te vragen aan het stadsbestuur. „Wat gaat het college doen om te voorkomen dat predikers die aanzetten tot radicalisering en extremisme in Gouda worden toegelaten?” Chadlioui is een van de belangrijkste salafistische fondsenwervers binnen Europa. Hij haalt miljoenen euro’s op voor de bouw van salafistische moskeeën en ondoorzichtige humanitaire steun aan Syrië. Ook zou hij nauwe banden hebben met jihadisten.
Het AD meldde woensdag dat de ouders van de 15-jarige Abdulrahman Al S. uit Gouda naar Syrië zijn afgereisd om te voorkomen dat hun zoon zich aansluit bij IS. „Hij is te klein, hij heeft mijn opvoeding nodig”, aldus zijn moeder. Zijn ouders ontdekten tijdens een vakantie in Istanbul dat hun zoon was vertrokken.
De onrust in de Haagse Schilderswijk blijft de gemoederen bezighouden. De ambassadeur van Marokko klaagt over het optreden van politieagenten daar tegen Marokkaanse Nederlanders. „Ik ben er ziek van”, zei ambassadeur Abdelouahab Bellouki dinsdag tegenover de NOS.