Commentaar: Waardering voor ouderen moet beter
Naar verwachting zal Nederland in 2019 ongeveer 7 miljoen 50-plussers tellen; de helft van de volwassenen. Dat heeft het Centraal Bureau voor Statistiek becijferd. Nederland vergrijst.
Overigens willen de meeste senioren van nu liever niet aangesproken worden op het feit dat hun haar van kleur verschiet of geheel verdwijnt. Ze zien zichzelf vooral graag als mensen die in het volle leven staan, meetellen en op vitale wijze een bijdrage leveren aan de samenleving.
Enkele decennia terug werden 50-plussers vooral gezien als mensen die hun tijd hadden gehad en zo snel mogelijk op een zijspoor moesten worden gerangeerd. Allerlei regelingen, zoals bijvoorbeeld de VUT, droegen bij aan die beeldvorming. Dat is de laatste jaren echter anders geworden.
Inmiddels is namelijk wel duidelijk dat zowel om economische als om demografische redenen vervroegde uittreding van mensen niet verstandig is. De economische situatie van de laatste jaren heeft de overheid gedwongen fors te snijden in allerlei seniorenregelingen. Ook de oudedagsvoorzieningen en de pensioenleeftijd zijn aangepast.
Wanneer er op economisch terrein verbetering komt, zullen die aanpassingen niet ongedaan gemaakt worden. Immers, wanneer over enkele jaren de helft van alle volwassen Nederlanders boven de vijftig is, zullen regelingen voor vervroegde uittreding onbetaalbaar zijn. Bovendien zullen de senioren dan in toenemende mate nodig zijn om economie en samenleving draaiende te houden.
Daarbij komt nog dat jongeren steeds minder lijken te willen bijdragen aan allerlei financiële regelingen voor ouderen. Deels heeft dat te maken met het heersende individualisme, waarbij ieder eerst en vooral denkt aan zijn eigen belang. Het zorgen voor elkaar zit niet zo diep geworteld in onze moderne samenleving en dankbaarheid aan het voorgeslacht dat veel tot stand bracht staat ook onder druk.
Voor een ander deel is de afgenomen welwillendheid om geld op tafel te leggen voor ouderen ook een gevolg van de moeilijke economische omstandigheden. Jongeren hebben het moeilijker dan een kwarteeuw geleden om een financieel onafhankelijk bestaan op te bouwen.
De moderne ouderen willen dus niet alleen volop meetellen, maar ze zullen dat ook moeten wil onze samenleving en onze economie gezond en vitaal kunnen blijven. Dat vergt wel een behoorlijke omslag in het heersende denken.
Op de arbeidsmarkt is de positie van senioren op dit moment niet best. Sommigen solliciteren zich suf, maar krijgen keer op keer een afwijzing. Reden? Hun profiel is minder passend binnen de organisatie of het bedrijf. Bedoeld wordt: u bent te oud. Dat zal moeten veranderen.
Ouderen verdienen meer waardering. Ze hebben een schat aan ervaring en levenswijsheid. De nieuwe ouderen willen vaak er ook vol tegenaan. Als de samenleving hun nu niet de plaats geeft die ze verdienen ontstaat er over enkele jaren een probleem. Dan zullen de senioren die nu op een zijspoor worden gerangeerd hard nodig zijn.