Kerk & religie

Onderzoek naar hergebruik kerken Zeeuws-Vlaanderen

De Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) is een onderzoek gestart naar de mening van de bevolking over leegstaande kerken. De korte digitale enquête kan van 15 september tot 3 oktober worden ingevuld, meldt de stichting op haar website.

Redactie kerk
15 September 2014 14:59Gewijzigd op 15 November 2020 12:55
De Grote Kerk in Terneuzen. beeld RD, Anton Dommerholt
De Grote Kerk in Terneuzen. beeld RD, Anton Dommerholt

In 2014 en 2015 werkt de SCEZ aan een project om „religieus erfgoed te verbinden met de krimp­opgave in de gemeente Sluis.” In deze gemeente 
in het westen van Zeeuws-Vlaanderen staan op dit moment ongeveer veertig kerken leeg. Het project heet ”Kerk, krimp en kans. Impuls voor West-Zeeuws-Vlaanderen”. Dit is een pilotproject van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De uitvoering is in handen van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland in nauwe samenwerking met de gemeente Sluis en de provincie Zeeland. In de enquête wordt de deelnemers onder meer gevraagd welke kerken te allen tijde behouden moeten blijven en welke herbestemmingen voor kerkgebouwen geschikt zijn, bijvoorbeeld die van dorpshuis, woning of restaurant.

De uitslag van het onderzoek wordt tijdens twee debatavonden gepresenteerd. „Deze debatavonden zijn bedoeld voor alle geïnteresseerden in de gemeente Sluis, de regio West-Zeeuws-Vlaanderen, maar ook vanuit de provincie”, aldus de stichting.

De debatavonden zijn vrij toegankelijk voor belangstellenden. De eerste avond vindt op 27 oktober plaats in de Sint-Eligiuskerk, op het Sint-Eligiusplein 17-18 in Oostburg. De tweede, op 29 oktober, wordt gehouden in De Verbinding, Dorpsplein 37 te Schoondijke.

De bijeenkomsten beginnen om 19.00 uur.


Klik hier voor het invullen van de enquête.
Klik hier voor de website van de stichting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer