Buitenland

„NAVO-steun aan VS niet automatisch”

De wederzijdse militaire steun die NAVO-landen elkaar geven, geldt niet automatisch voor elke Amerikaanse actie tegen landen die president Bush de ”as van het kwaad” noemt. Dit zei NAVO-secretaris-generaal George Robertson donderdag in de marge van het Wereld Economisch Forum in New York.

Buitenlandredactie
1 February 2002 11:49Gewijzigd op 13 November 2020 23:24

Volgens Robertson hebben de VS geen enkel bewijs geleverd dat Irak, Iran of Noord-Korea iets te maken hebben met de aanslagen van 11 september. Van diplomatieke bronnen is vernomen dat Europese NAVO-partners Bush hebben gewaarschuwd voor militaire actie tegen Irak of Iran. Die zou tot het uiteenvallen van de internationale coalitie tegen terreur kunnen leiden.

De Noord-Koreaanse regering heeft de Amerikaanse president Bush vandaag beschuldigd van „morele melaatsheid.” Na de dreigende taal die Bush dinsdag uitsloeg in zijn State of the Union, zegt Pyongyang bereid te zijn het conflict aan te gaan.

Bush had gezegd dat Noord-Korea, samen met Iran en Irak, een „as van het kwaad” vormt. Een Noord-Koreaanse regeringswoordvoerder, aangehaald door persbureau KCNA, verklaart in een reactie daarop dat de VS de terreuraanslagen van 11 september aan zichzelf te wijten hebben, door „het unilaterale en koppige buitenlandse beleid, de politieke onrijpheid en de morele melaatsheid van de regering-Bush.”

Nu de VS te kennen hebben gegeven dat zij Noord-Korea willen „verstikken”, blijkt des te meer hoe juist het is dat Noord-Korea zich „machtige en defensieve wapens verschaft”, aldus de regeringswoordvoerder.

Ook China heeft afkeurend gereageerd op de uitlatingen die de Amerikaanse president Bush deed over Noord-Korea, Iran en Irak tijdens zijn State of the Union voor het Congres. „China is geen voorstander van het gebruik van dergelijke taal in internationale betrekkingen”, zei woordvoerder Kong Quan van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie.

China vindt dat alle landen gelijk moeten worden behandeld. Gebeurt dat niet, dan zou dat volgens Kong niet bevorderlijk zijn voor het zoeken van oplossingen voor problemen. Dat zou een negatief effect kunnen hebben op de stabiliteit in de wereld, aldus de woordvoerder.

In antwoord op de kritiek heeft Bush donderdag echter zijn beschuldiging herhaald. Bush riep de wereld op zijn beleid tegen de ”as van het kwaad” te steunen.

„We zullen wijs en zorgvuldig zijn in hoe wij ons grootse doel nastreven, maar we zullen doorgaan. Tijd is niet aan onze zijde terwijl deze landen doorgaan met de ontwikkeling van deze geavanceerde wapens”, zei Bush in Florida.

Hij hoopt op steun van andere landen omdat deze wapens ook tegen hen kunnen worden gebruikt. De wereld moet geen terreur en chantage laten voortbestaan, aldus de president.

Functionarissen in Washington maakten woensdag nog duidelijk dat de Verenigde Staten openstaan voor een dialoog met Iran en Noord-Korea ondanks de dreigende woorden van Bush dat deze landen het volgende doel kunnen worden van de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme.

In het kader van de internationale operatie tegen terrorisme stuurt Duitsland ook troepen naar Kenia, aan de kust van de Indische Oceaan. Dit heeft het ministerie van Defensie donderdag bevestigd.

Een verkenningsteam is inmiddels in de Keniaanse havenstad Mombasa gearriveerd. Volgens de Duitse krant Die Welt worden in totaal honderd Duitse militairen in Mombasa gestationeerd. Ze gaan met marinevliegtuigen het scheepvaartverkeer op de Indische Oceaan controleren.

Het afgelopen weekeinde arriveerden in de haven van Djibouti Duitse marineschepen die in de Golf van Aden en de Arabische Zee de veiligheid moeten bewaren en de verbindingslijnen van terroristische organisaties moeten verbreken.

Het Internationale Agentschap voor Atoom-Energie (IAEA) is tevreden over de „volledige medewerking” van de Iraakse autoriteiten bij een routine-inspectie van nucleaire installaties in het land. Dat heeft het hoofd van het onderzoeksteam donderdag gezegd. Het team van de VN-instelling was vijf dagen in Irak.

Zijn opmerkingen komen een dag nadat de Amerikaanse president Bush onder meer Irak ervan heeft beschuldigd massavernietigingswapens te produceren. De bevindingen van het team zijn overigens niet bekendgemaakt. De IAEA is een VN-agentschap dat veiligheidseisen opstelt voor nucleaire installaties.

De IAEA-inspecties zijn overigens niet dezelfde als de omstreden VN-inspecties naar massavernietigingswapens in Irak. President Saddam Hussein weigert al lange tijd VN-wapeninspecteurs toe te laten. Sinds Bagdad eind 1998 alle controleurs uitwees, hebben de Verenigde Naties geen inspecties in Irak meer kunnen uitvoeren.

Die dienden om de internationale gemeenschap ervan te verzekeren dat het land geen wapens voor massavernietiging meer kon maken. De inspecties volgden op de Iraakse invasie van Koeweit in 1990.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer