Verhagen: Beleid integratie mislukt
Het integratiebeleid in Nederland is volgens CDA-fractieleider Verhagen mislukt. Wie dat ontkent, is „naïef of onwetend.” Met name de situatie in de grote steden laat zien dat het beleid op een fiasco is uitgelopen.
Verhagen deed zijn uitspraken dinsdag tijdens een partijbijeenkomst in Den Haag. Eerder zei de VVD bij monde van Van Aartsen en Zalm ook al dat het integratiebeleid is mislukt.
Met zijn kritische uitlatingen liep Verhagen vooruit op de uitkomsten van het onderzoek van de commissie uit de Tweede Kamer onder leiding van VVD’er Blok. Die hield de afgelopen maanden het integratiebeleid van de afgelopen decennia tegen het licht. De commissie presenteert maandag haar conclusies.
Verhagen heeft de commissie niet meer nodig voor een goed beeld. „Ik sta inderdaad niet meer blanco in de discussie”, gaf Verhagen toe. Hij kwam met een aantal, deels ook al eerder gepresenteerde, CDA-wensen. Zo zou er een verplicht examen burgerschapskunde (geschiedenis en cultuur) voor nieuwkomers moeten worden ingevoerd.
In het ouderlijk huis van allochtone kinderen dienen zo mogelijk beide ouders het Nederlands te beheersen, vindt de CDA-fractieleider. Ook wil hij zogenaamde schakelklassen om taalachterstanden aan te pakken. „Dat is veel effectiever en zinvoller dan het waanidee van gedwongen spreiding van leerlingen”, aldus Verhagen.
Het onderwijs moet volgens hem in overeenstemming zijn „met de basiswaarden van onze samenleving en de grondwet.” Het dient gericht te zijn op het bevorderen van de integratie. Daarom zou de onderwijsinspectie een protocol moeten ontwikkelen om te toetsen of scholen een voldoende bijdrage leveren aan de integratie, zo vindt de CDA’er.
Scholen die oproepen tot geweld, haat en segregatie worden wat hem betreft gesloten. „Iedere onderwijsinstelling moet zich per slot van rekening houden aan de normen van de Nederlandse rechtsstaat.” Burgerschapskunde zou om die reden een verplicht vak moeten zijn.
Verder wil het CDA de dubbele nationaliteit afschaffen. Verhagen verwacht dat dat de keuze voor een bestaan in Nederland versterkt en de emancipatie van allochtone meisjes bevordert. Ook wil de CDA’er een dader van huiselijk geweld na een scheiding beletten een nieuwe partner uit het land van herkomst te halen.
Verhagen riep het kabinet-Balkenende op meer werk te maken van de voornemens uit het regeerakkoord, zoals de koppeling van een verblijfsvergunning aan het succesvol afronden van een inburgeringscursus. „Want we doen het nu niet goed.”