Keuring voor opleidingen in hoger onderwijs
De Tweede Kamer gaat akkoord met een systeem van keuringen voor opleidingen in het hoger onderwijs.
Opleidingen die niet zijn goedgekeurd, krijgen niet langer subsidie van het Rijk en mogen geen diploma’s meer uitreiken. Een nog in te stellen accreditatieorgaan krijgt de verantwoordelijkheid voor de keuringen, die eens per vijf jaar zullen plaatshebben.
Minister Hermans van Onderwijs wilde in eerste instantie het accreditatieorgaan vrijwel geheel loskoppelen van de overheid. De Tweede Kamer was daar tijdens de eerste debatten over dit onderwerp, begin december vorig jaar, tegen. Enkele weken geleden liet de bewindsman weten dat hij in overleg met het orgaan de criteria voor toetsing zal opstellen en dat de Tweede Kamer daarbij een beslissende vinger in de pap krijgt.
Alle fracties toonden zich donderdag tijdens de plenaire afronding van het debat tevreden over de toezegging van de minister. De christelijke fracties hebben wel moeite met de bepaling dat het orgaan ook het didactisch concept van de opleidingen toetst. Die kan in strijd komen met de vrijheid van inrichting van het onderwijs. Hermans was gisteren bereid om deze bepaling alsnog te schrappen.