VS en Canada willen bse aanpakken
De Verenigde Staten en Canada willen samen de strijd tegen de gekkekoeienziekte bse aangaan.
Daarbij gaat het om de coördinatie van de regelgeving, informatieverstrekking en de wetenschap, zo lieten de Amerikaanse president Bush en de Canadese premier Martin dinsdag weten na gezamenlijk overleg in het Mexicaanse Monterrey. Beide regeringsleiders zijn daar in verband met besprekingen over vrijhandel op het Amerikaanse continent.
De Amerikaanse rundvleesindustrie werd eind vorig jaar opgeschrikt door het eerste geval van bse in haar veestapel. Meer dan veertig landen hebben daarna een importverbod van Amerikaans rundvlees afgekondigd. De schade loopt in de vele miljarden dollars.
De Amerikaanse landbouwautoriteiten maakten op 24 december bekend dat een koe was aangetroffen met bse. Het ging om een Holstein-koe van een melkveehouder in de staat Washington, die net als andere dieren uit haar kudde al in de voedselketen was beland.
Vorige week werd vastgesteld dat het beest uit Canada was geïmporteerd. Canadese boeren zijn daar erg van geschrokken omdat zij al sinds mei te maken hadden met de gekkekoeienziekte. De Amerikaanse grens was daardoor nog gesloten.
Normaal gesproken gaan grote hoeveelheden rundvlees de Amerikaans-Canadese grens over. De vaststelling van bse in zowel de VS als in Canada heeft daar een einde aan gemaakt.
Bush benadrukte dinsdag hoe belangrijk de vleesindustrie is voor beide landen. De meeste zorgen omtrent bse, dat bij mensen de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken, moeten daarom volgens de president op een wetenschappelijke manier worden weggenomen. Hij voegde daaraan toe dat hij zelf niet is gestopt met het eten van rundvlees. „Ik houd van rundvlees en zal het blijven eten omdat ik geloof dat het veilig is.”