Kerk & religie

Duitse stichting KiBa droeg in 2013 ruim 1,3 miljoen bij aan restauratie kerken

De protestantse stichting tot behoud van historische kerkgebouwen in Duitsland (KiBa) heeft vorig jaar meer dan 1,3 miljoen euro bijgedragen aan restauratieprojecten. Dat blijkt uit het vrijdag verschenen jaaroverzicht van de stichting, die gedragen wordt door de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) en de evangelische landskerken.

Redactie kerk
12 September 2014 14:46Gewijzigd op 15 November 2020 12:53
De Dom St. Nikolai in Greifswald, die in 2013 door de Duitse stichting KiBa werd uitgeroepen tot kerk van het jaar. Beeld KiBa
De Dom St. Nikolai in Greifswald, die in 2013 door de Duitse stichting KiBa werd uitgeroepen tot kerk van het jaar. Beeld KiBa

In totaal ondersteunde de KiBa in 2013 94 projecten. De meeste daarvan bevinden zich in het oostelijk deel van Duitsland. „Maar we zijn ook betrokken bij de restauratie van kerken in Baden-Württemberg, Beieren, Hamburg, Nedersaksen, het Saarland en Sleeswijk-Holstein”, aldus Thomas Begrich.

Tekenen van hoop

De KiBa-directeur noemt elke gerestaureerde kerk een „teken van hoop – dat de mensen in ons land hun christelijke wortels en tradities op waarde schatten, met leven vullen en onderhouden willen. Ons jaaroverzicht is ook een prachtige verzameling van zulke tekenen van hoop.”

Drie kerken worden in het overzicht over 2013 uitvoerig belicht: de St. Nikolai en St. Marien in Greifswald en de kerk in Burkhardswalde. „Zo wordt zichtbaar wat de voorzitter van de stichting, dr. dr. h. c. Eckhart von Vietinghoff, in het voorwoord beklemtoont: „Kerken zijn gebouwde duurzaamheid.””

Luther

Stichting KiBa heeft sinds haar ontstaan in 1997 al meer dan 1100 kerkelijke restauratieprojecten ondersteund, voor een totaalbedrag van rond de 26 miljoen euro. Maandelijks roept ze een te restaureren kerk uit tot „kerk van de maand”. Deze maand is dat de St. Anschar in Münsterdorf (Sleeswijk-Holstein), genoemd naar de heilige Anschar, de „apostel van het Noorden”. In augustus stond de St. Andreaskerk in Eisleben centraal, waar Luther op 14 februari 1546 zijn laatste preek hield. Deze kerk kreeg een nieuw dak.


Lees ook:

Nietzsche tekende te restaureren St. Laurentius in Gorenzen al na

“Vervallen kerk snel opknappen”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer