Commentaar: Scheidingscultuur vraagt om positief voorbeeld van huwelijkstrouw
Scheidingsadvocaten en -mediators timmeren behoorlijk aan de weg. Ze leunen niet achterover tot een echtpaar bij hen aanklopt om hun huwelijk te helpen ontbinden, maar betreden actief de markt. De Dag van de Scheiding, vandaag voor de vijfde keer, is er een bewijs van.
Dat er op de scheidingsmarkt flink wat geld te verdienen valt, is zonneklaar. Onderzoeken wijzen al jaren uit dat een op de drie huwelijken in Nederland strandt. In zo’n situatie komen advocaten en mediators om de hoek kijken om de breuk te helpen bezegelen en –wanneer er kinderen bij betrokken zijn– een zaak als co-ouderschap zo goed mogelijk te regelen.
Dezer dagen prijken er in bushokjes reclameposters over rechtsbijstand bij scheiding. Een vereniging van familierechtadvocaten en scheidingsmediators timmert via tv-commercials aan de weg met de slogan ”Uit elkaar, met respect voor elkaar”. Op de Dag van de Scheiding is een gratis scheidingscheck mogelijk.
Dergelijke initiatieven passen in een klimaat waarin velen het normaal vinden een punt achter een huwelijk te zetten als het niet meer biedt wat de echtelieden er ooit van verwachtten. Een gisteren gepresenteerd onderzoek onder jongeren van 16 tot en met 24 jaar wijst uit dat 42 procent vindt „dat je bij elkaar blijft zolang het goed gaat.” Dat is een zorgwekkend gegeven. Voor christelijke ouders en opvoeders onderstreept dit het belang om met jongeren in gesprek te blijven over de Bijbelse noties rond het huwelijk. Minstens zo belangrijk is het dat ze daarbij zelf een positief voorbeeld geven, ook als karakters weleens botsen of de meningen stevig tegenover elkaar staan.
Orthodoxe kerken houden het Bijbelse gegeven dat het huwelijk door God is ingesteld als een levenslange verbintenis terecht hoog. Dat laat onverlet dat ook christenen vandaag de dag een klimaat inademen waarin echtscheiding zonder meer als reële optie geldt als de glans van een huwelijk verdwenen is.
Soms blijkt er na een situatie van overspel geen andere uitweg meer dan uiteen te gaan, met alle pijn die dat geeft, ook voor eventuele kinderen. Intussen is er bij echtelieden die elkaar voor Gods aangezicht trouw beloofden niet altijd de bereidheid te werken aan herstel wanneer ze bijvoorbeeld constateren dat ze uit elkaar gegroeid zijn. Menige ambtsdrager heeft ervaring met gehuwden die dan moeilijk aanspreekbaar zijn op de Bijbelse notie –en opdracht!– van trouw, ook in tijden dat de huwelijkszon achter de wolken verdwenen lijkt.
Laat niemand de (grote) moeiten onderschatten die sommigen in hun huwelijk treffen. Het pastoraat dient zonder meer, mogelijk als aanvulling op professionele hulp, aandacht te hebben voor degenen die daaronder lijden. Ook voorbede in de eredienst voor gemeenteleden die er extra hard aan moeten werken om hun huwelijk in stand te houden –zonder namen te noemen– past daarbij. Initiatieven voor echtparen om te blijven investeren in hun huwelijk verdienen intussen een aanbeveling.
Vandaag beleeft Nederland de vijfde editie van de Dag van de Scheiding. Het wachten is op een even groots opgezette Dag van het Huwelijk, desnoods tot en met een campagne in bushokjes toe.