Binnenland

Zes op de tien jongeren willen trouwen

DEN HAAG. Zes op de tien jongeren willen later trouwen. Bij kinderen van gescheiden ouders ligt dit percentage (48 procent) lager dan bij degenen van wie de ouders samen zijn (66 procent).

Redactie binnenland
11 September 2014 06:56Gewijzigd op 15 November 2020 12:50
beeld ANP
beeld ANP

Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS-NIPO in opdracht van de vereniging van scheidingsadvocaten en -mediators vFAS uitvoerde onder jongeren van 16 tot en met 24 jaar. De uitkomsten worden donderdagmiddag op een congres in Den Haag gepresenteerd, voorafgaande aan de vijfde Dag van de Scheiding vrijdag.

Van de jongeren die positief tegenover een huwelijk staan, zeggen de meesten uit liefde te trouwen of te zijn getrouwd (85 procent). Vrouwen (89) procent geven dit vaker aan dan mannen (81 procent). Nagenoeg een kwart zou trouwen „voor de kinderen.” Oudere jongeren (11 procent) en hoogopgeleiden (15 procent) noemen vaker dan gemiddeld de financiën als reden om te trouwen.

Een kleine meerderheid (57 procent) is van mening „dat je voor de rest van je leven bij elkaar blijft als je trouwt.” Jongeren van wie de ouders samen zijn, zeggen dit vaker dan gemiddeld (62 procent). Zo’n 42 procent van de ondervraagden geeft aan „dat je bij elkaar blijft zo lang het goed gaat.” Hoe stelliger jongeren aangeven te willen trouwen, hoe vaker ze vinden dat het om een huwelijk voor het leven gaat.

Trouwen in gemeenschap van goederen wil 43 procent; 57 procent kiest daar niet voor. Bij kinderen van gescheiden ouders geeft 69 procent er de voorkeur aan dat beide partners bij het trouwen hun eigen bezittingen en schulden houden, waardoor er bij een scheiding niets verdeeld hoeft te worden.

Zes op de tien jongeren geven er de voorkeur aan dat iedere partner na een echtscheiding (weer) voor zichzelf zorgt en er geen alimentatie wordt betaald. Nagenoeg twee derde van de voorstanders van het betalen van alimentatie kiest voor een periode van maximaal vijf jaar. Een op de vijf noemt zes tot en met tien jaar.


Lees later donderdag op www.rd.nl een interview met psycholoog dr. Gert Jan Kloens. Huwelijken die zijn vastgelopen door gebrek aan communicatie, verkeerde verwachtingen of overspel. Hij komt ze in zijn praktijk geregeld tegen. „We moeten weer leren wat gevende liefde is.”


Lees ook in Digibron:

Kiezen voor elkaar : Ds. Van Aalst: “Ben je niet bereid tot zelfverloochening, trouw niet” (Daniël, 24-09-2009)

Trouwen – door ds. W. Silfhout (De Saambinder, 28-08-2008)

Serie ‘Huwelijk en jongerenpastoraat’ door ds. C.G. Geluk

De actualiteit van ons onderwerp : Huwelijk en jongerenpastoraat (1) (De Waarheidsvriend, 26-04-1984)

Het unieke van het huwelijk : Huwelijk en jongerenpastoraat (2) (De Waarheidsvriend, 17-05-1984)

Man-Vrouw/Vader-Moeder : Huwelijk en jongerenpastoraat (3) (De Waarheidsvriend, 24-05-1984)

Het huwelijk en onze jongeren : Huwelijk en jongerenpastoraat (4) (De Waarheidsvriend, 31-05-1984)

Huwelijk en jongerenpastoraat (5) (De Waarheidsvriend, 07-06-1984)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer