Kabinet bekijkt steun aan coalitie tegen IS
DEN HAAG (ANP). Het kabinet bekijkt hoe Nederland kan meedoen aan de internationale coalitie in de strijd in Irak tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Daarbij komen alle opties langs, zo hebben de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Nederland is daarover in contact met de Verenigde Staten en de andere landen die aan de coalitie deelnemen. De Amerikanen verwelkomen de Nederlandse bereidheid om eraan mee te doen, aldus de ministers.
De Amerikaanse president Barack Obama had vorige week tijdens de NAVO-top in Newport (Wales) negen bondgenoten gevraagd een bijdrage te leveren aan de coalitie, maar Nederland was niet uitgenodigd voor dat overleg. Volgens de ministers hadden de VS die negen landen, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, om „praktische redenen” als eerste benaderd. Ze wijzen erop dat de Amerikanen streven naar een brede coalitie waarin ook andere landen, ook uit de regio zelf, meedoen. Volgens Timmermans en Hennis zal later woensdag meer duidelijk worden in een toespraak van Obama.
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Nederland zich alsnog aansluit bij de coalitie tegen IS. De regeringspartijen VVD en PvdA sluiten daarbij militaire steun niet uit. De ChristenUnie opperde al om F-16-gevechtsvliegtuigen bij te dragen, die ook ingezet kunnen worden bij bombardementen.
Nederland stuurde eerder 1000 helmen en 1000 kogelwerende vesten naar de Koerden, die in Noord-Irak vechten tegen IS. Ook zal ons land wapens en munitie van Oost-Europese landen daarheen vervoeren en is het bereid datzelfde te doen met Duitse wapens, munitie en ander materieel.
Nederland levert op dit moment geen wapens aan de Koerden, omdat er geen wapens beschikbaar zijn waar de Koerden om vragen, aldus de ministers.