Ontmoetings- en gezelschapsdag Ede trekt circa 150 bezoekers
EDE. „Het beste bewijs van genade is een ijzeren beproeving waarin we de ware lijdzaamheid leren.”
Dat zei ds. F. Mulder, predikant van de gereformeerde gemeente te Rhenen, dinsdag tijdens de 33e ontmoetings- en gezelschapsdag in Ede. De bijeenkomst in De Open Hofkerk trok ongeveer 150 bezoekers.
Ds. Mulder nam als uitgangspunt voor zijn overdenking Jeremia 15:12: „Zal ook enig ijzer het ijzer van het noorden of koper verbreken?” Jeremia had van de Heere te horen gekregen dat de oordelen voor Juda onherroepelijk zouden komen. Toen hij zo moedeloos was vanwege de tegenstand op zijn prediking, bemoedigde de Heere hem door te zeggen dat hij de kracht van staal zou hebben tegenover vijanden met de kracht van ijzer.
Ds. Mulder: „Beproevingen in het leven der genade kunnen zo hard als ijzer zijn. Zou ik God nodig hebben als de beproevingen buigzaam zouden zijn? Het beste bewijs van genade is een ijzeren beproeving. In deze weg leren we de ware lijdzaamheid des geloofs.” De predikant vindt het geen goed teken dat er steeds minder gehoord wordt van beproevingen en verdrukkingen in het dagelijks leven. „De Heere heeft voorzegd dat we verdrukking in de wereld zullen hebben. Daardoor worden we gebonden aan Gods troon.”
Ds. H. Zweistra, hersteld hervormd predikant te Nederhemert, beantwoordde een aantal vragen. Hij kon zich niet vinden in de uitdrukking: Bedekte schuld is nog geen vergeven schuld. „Als er zicht is op schuldvergevende genade, geldt er een hartelijke nodiging om de dood des Heeren te gedenken totdat Hij komt.”
De predikant ging in op de vraag of er verschillende soorten bekering zijn: dat de een liefelijk wordt getrokken en de ander veel benauwdheid kent. Hij zei dat er inderdaad verschil is. Overeenkomst is dat mensen erkennen dat ze eerst blind waren en nu zien, en dat ze liefde hebben tot de Heere Jezus. Hij noemde de bekende opwekkingsprediker Jonathan Edwards, die na zijn bekering veel leerde over zijn eigen verdorvenheid.
Bij een vraag over de wedergeboorte verwees ds. Zweistra naar de Dordtse Leerregels. „De wedergeboorte is iets bovennatuurlijks, maar je wordt niet onbewust wedergeboren. De wil wordt niet vernietigd, maar veranderd tot gewilligheid.”
Ds. J. Goudriaan, predikant van de vrije oud gereformeerde gemeente in Ede, die ook zou spreken, was vanwege zwakte niet aanwezig. In zijn plaats sprak ds. A. den Hartog, hersteld hervormd emeritus predikant te Ochten. Ds. Den Hartog noemde 1 Korinthe 14 een bemoedigend Bijbelhoofdstuk voor het gezelschapsleven. Er staat dat iemand een psalm of een profetie kan delen om anderen te stichten en te troosten door het Woord.
De predikant vertelde over een ontmoeting met Alexander, een jongen van drie jaar, die vlak voor zijn dood kon zeggen: „De Heere is bij mij.” Ds. Den Hartog: „We hebben allemaal nodig dat de Heere bij ons is.”
Ds. C. L. Onderdelinden, predikant van de vrije gereformeerde gemeente te Rijssen, putte zijn overdenking uit de eerste verzen van Efeze 2. Hij stelde de donkerte van het bestaan van de mens tegenover de genade van God. „We moeten niet denken dat het wel meevalt met ons. Ons bestaan is enkel zonde en omkomen. Ik heb de toorn van God verdiend, maar ik heb Zijn liefde ontvangen. God stelt Zijn genade tegenover onze schuld. Al bent u nog zo zwart, zo vuil, zo zondig, God kan bekering geven. Hij heeft ons liefgehad, ook toen we dood waren door de zonde en de misdaden. We moeten stoppen met onze eigen werkzaamheden en vragen of Christus aan onze ziel wordt geopenbaard.”
Zie ook:
Geen feestkleding voor Mordechai -verslag ontmoetingsdag 2013 (Reformatorisch Dagblad, 11-09-2013)
Hij regeert, ook over de verkiezingen -verslag ontmoetingsdag 2012 (Reformatorisch Dagblad, 12-09-2012)
“Op zee van vrije genade stormt het nogal eens” -verslag ontmoetingsdag 2011 (Reformatorisch Dagblad, 14-09-2011)
“Spreek vrijmoedig, zoals Jozef in heidense omgeving” -verslag ontmoetingsdag 2010 (Reformatorisch Dagblad, 15-09-2010)