Mogelijk Nederlandse waarnemers naar Sudan
Nederland levert mogelijk waarnemers die moeten toezien op naleving van een ophanden zijnd vredesakkoord in Sudan. Nederland is „zeer geïnteresseerd” een bijdrage te leveren, zo liet het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag weten.
Het zou gaan om twintig of veertig mensen, die zouden gaan behoren tot een macht van achthonderd internationale waarnemers en enkele duizenden Sudanese waarnemers. De operatie zal hoogstwaarschijnlijk onder leiding van de Verenigde Naties gebeuren. Het is de bedoeling dat er ook een VN-macht komt, met vooral Afrikaanse militairen om in te grijpen als de waarnemers in het nauw raken.
Alles staat of valt echter met de ondertekening van het vredesakkoord, dat mogelijk vrijdag gaat gebeuren, tussen de islamitische regering uit het noorden van het land en de rebellenbeweging SPLM uit het christelijke zuiden. Dat akkoord hangt al sinds vorig jaar in de lucht, maar volgens Buitenlandse Zaken staat Sudan nu „echt op de drempel van vrede”.
Het Afrikaanse land, 74 keer zo groot als Nederland, is al decennia gedompeld in een burgeroorlog. Sinds de onafhankelijkheid in 1956 woedt er een bloedige strijd, met een onderbreking tussen 1972 en 1983. Twee miljoen mensen verloren door de strijd het leven, vier miljoen raakten ontheemd, op een bevolking van 37 miljoen mensen die een schamel jaarinkomenvan gemiddeld 333 dollar per hoofd van de bevolking verdienen.
Nederland heeft momenteel al zes waarnemers in het centrale Nubagebergte, die een militaire achtergrond hebben en ervaring hebben als verkiezingswaarnemers.Eind deze maand gaat minister Kamp van Defensie, met collega Van Ardenne (Ontwikkelingsssamenwerking), in Sudan op bezoek. Kamp wil kijken in hoeverre oud-militairen meer voor dit soort taken in Afrika ingezet kunnen worden. Er is echter geen sprake van dat Defensie op deze manier overbodige militairen elders kan onderbrengen. Kamp moet ingrijpend bezuinigen. Daardoor verdwijnen 12.000 banen bij Defensie.
Kamp en Van Ardenne zijn drie dagen op pad. Zij vertrekken maandag 26 januari. Zij vliegen eerst naar Liberia voor een bezoek aan het Nederlandse marineschip Rotterdam, dat daar onderdeel vormt van een VN-vredesmacht.