Buitenland

Amerikaanse helikopter stort neer in Irak

Een Amerikaanse Apache-gevechtshelikopter is dinsdag ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad neergestort. Volgens een woordvoerster van het Amerikaanse leger lijkt het erop dat de helikopter vanaf de grond is beschoten. De twee bemanningsleden hebben de crash overleefd en zijn in veiligheid gebracht. De woordvoerster kon niet zeggen of de twee gewond zijn geraakt.

ANP/EFE/RTR/DPA
13 January 2004 13:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:52

De helikopter kwam neer in de onrustige streek rond Fallujah waar de Amerikanen vaak worden beschoten. Dit jaar zijn in het gebied al twee van hun helikopters neergeschoten.

In Fallujah zijn volgens meldingen van het televisiestation al-Jazeera dinsdag drie burgers doodgeschoten en vijf verwond bij felle betogingen tegen de aanhouding van een vrouw door de Amerikaanse troepen. Amerikaanse militairen openden het vuur op de demonstranten toen ze werden beschoten.

Lokale geestelijken hadden opgeroepen tot de betoging. De maandag aangehouden vrouw zou samenwerken met bewapende verzetsgroepen die de Amerikanen in de streek belagen.

Een Amerikaanse officier heeft dinsdag erkend dat de Amerikaanse troepen „naar het zich laat aanzien” begin dit jaar per ongeluk vier Iraakse burgers hebben doodgeschoten onder wie een vrouw en een kind. Het gaat om inzittenden van een auto die op 3 januari door de Amerikanen werd beschoten in de omgeving van de stad Tikrit.

In de stad al-Kut, ten zuidoosten van Bagdad, is het dinsdag relatief rustig geworden na twee dagen van ernstige ongeregeldheden. Bij botsingen tussen demonstranten enerzijds en anderzijds de politie en leden van de bezettingsmacht zijn tal van gewonden gevallen onder wie vijf agenten en een Oekraïense militair.

De rellen begonnen met betogingen tegen de werkloosheid. De rust is dinsdag enigszins weergekeerd nadat een tiental „aanstichters” van anti-Amerikaanse betogingen waren gearresteerd. Oekraïense militairen met pantserwagens en gewapende Irakezen bewaken het kantoor van het lokale bestuur in al-Kut, terwijl de meeste wegen er naar toe zijn afgesloten.

De regio’s ten zuiden van Bagdad waren tot dusverre relatief kalm en de in meerderheid sjiitische bevolking nam een afwachtende houding aan. Het gebrek aan werk, water, brandstof en elektriciteit leidt evenwel ook in het zuiden tot acties tegen de buitenlandse troepen die in het land de dienst uitmaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer