Kerkontwerp hhg Ouderkerk fors aangepast
OUDERKERK A/D IJSSEL. De Ouderkerkse gemeenteraad buigt zich morgenavond opnieuw over een jarenlang slepend, gevoelig dossier: de komst van een kerk voor de hersteld hervormde gemeente ter plaatse. Sinds enkele dagen lijkt een nipte meerderheid eindelijk akkoord, aldus CU-raadslid Burger zaterdag. „Het vergde de nodige besprekingen.”
Achter de schermen had de afgelopen weken ingespannen overleg plaats tussen de fractie van de ChristenUnie en de bouwcommissie van de hersteld hervormden.
De CU’ers stonden altijd vierkant achter de komst van een kerkgebouw voor de herstelden, samen met SGP en CDA, de kleinst mogelijke raadsmeerderheid. Enkele maanden terug stak CU-raadslid Burger echter alsnog een spaak in het wiel.
Tijdens een commissievergadering uitte hij grote bezwaren bij enkele nieuwe uitbreidingen van het ontwerp. Doordat hij bij de hieropvolgende laatste raadsvergadering in juli afwezig was, staakten de stemmen. Het besluit belandde mede daardoor op de agenda van morgenavond.
„Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad”, blikt hij terug op de koortsachtige besprekingen tijdens het zomerreces. „Maar na een aantal aanpassingen ligt er nu een acceptabel ontwerp.”
Vergeleken met het voorlaatste ontwerp onderging het gebouw forse aanpassingen. Het krijgt 1,5 meter minder lengte, de daklijn wordt 4 meter korter en de hoogte ligt 1 meter lager. Burger: „De maximale hoogte die de raad in de stedenbouwkundige visie van maart had vastgesteld, was 13 meter. Het ontwerp was 14 meter hoog. Dat is nu gecorrigeerd. Verder is de torenspits van 7 meter eraf gehaald. Aan de voorkant van de kerk komt nu een klein element op de punt van het dak.”
De reden hiervan vindt hij simpel. „De spits stak ver boven de maximale hoogte uit. Verder bezit Ouderkerk al een beeldbepalende toren in de dorpskern.” Een toren mag er van hem overigens alsnog komen. „Maar dan los van het gebouw, en maximaal 13 meter hoog. Bijvoorbeeld net zoals bij de Elimkerk in Capelle, of de Sionskerk in Krimpen aan den IJssel.”
Het SGP-amendement dat de stedenbouwkundige visie in maart had verruimd, had destijds de steun van de CU. Na de latere kritiek van Burger stelde de SGP dat het gewraakte ontwerp aan de nieuwste eisen voldeed. Burger bestrijdt dit. „Alleen als je alle kubieke inhoudsmaten bij elkaar optelt en middelt. Maar de visie gaat niet alleen over de maatvoering, maar ook over hoe het ontwerp in de omgeving past. Wij steunden het verhogen van de hoofdbeuk, omdat het orgel er anders niet in zou passen. Verder was er ruimte nodig voor de gaanderij, en voor de komst van een jeugdzolder in het voorste deel. Dat zijn afwijkingen die we willen steunen, om wat ze in de kerk willen doen mogelijk te maken. Maar daarna houden de concessies een keer op. Het is al een concessie dat op die strook gebouwd gaat worden. Het ligt gevoelig in dit dorp. Ik vind dat het kerkgebouw geen bron van ergernis moet zijn.”
Burger wijst verder op de mogelijkheid van bezwaarprocedures. De plaatselijke PvdA speelt hardop met die gedachte. Burger: „Hoe bescheidener het ontwerp, hoe minder kans op bezwaren bij de bestuursrechter.”
De hersteld hervormden vragen de gemeente Ouderkerk al bijna tien jaar om een locatie voor hun godshuis. De frustratie daarover maakte een inschikkelijke houding bij de besprekingen dan ook niet gemakkelijk, stelt Burger. „Die spanning was duidelijk aanwezig. Een deel van de bouwcommissie wilde geen aanpassingen meer. Maar de meerderheid stelde hoe dan ook een kerk te willen. Woensdag hebben we overeenstemming bereikt over het laatste ontwerp. Zoals het er nu naar uitziet, zal een meerderheid er dus morgen mee instemmen.”
Overigens zijn hiermee nog niet al zijn bezwaren van de baan, waarschuwt Burger. „Ik zal het college morgen ook nog oproepen uitermate zorgvuldig met ingediende bezwaren en zienswijzen om te gaan. Verder dient de hersteld hervormde gemeente nog met een aantal bedrijven tot overeenstemming te komen. Vóór het volgende beslismoment in december moet dit zijn bereikt. Dit nadrukkelijke voorbehoud heb ik al tijdens de raadsvergadering van 20 maart gemaakt.”