Buitenland

„Parlement Israël moet terugtrekking goedkeuren”

In een poging de rechtervleugel van zijn eigen Likud-partij en zijn rechtse coalitiepartners gerust te stellen heeft de Israëlische premier Ariel Sharon maandag gezegd dat hij een eenzijdige terugtrekking van troepen uit de Palestijnse gebieden alleen met goedkeuring van het parlement zal uitvoeren.

Buitenlandredactie
13 January 2004 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 00:52

Sharons uitspraak kwam een dag nadat verschillende Likud-leden en andere rechtse parlementariërs zondag met tienduizenden kolonisten en hun aanhangers in Jeruzalem hadden gedemonstreerd tegen een eenzijdige terugtrekking en de ontmanteling van nederzettingen in Palestijns gebied. De kolonisten zijn fel gekant tegen iedere terugtrekking uit het „bijbelse land Israël”, waar volgens hen ook de Westelijke Jordaanoever toe behoort.

De Israëlische vice-premier Ehud Olmert, een vertrouweling van Sharon, zei in een maandag gepubliceerd interview met de krant Jerusalem Post dat Israël over een maand of zes kan beginnen met de terugtrekking uit delen van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Olmert is het eerste lid van de Israëlische regering dat een duidelijk tijdstip geeft voor de fel omstreden eenzijdige terugtrekking. Sharon zei eerder het vredesplan, waaronder de ontruiming van een aantal Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied valt, uit te voeren als het vredesoverleg met de Palestijnen niets oplevert.

„Mijn inschatting is dat onze voorbereidingen voor grote eenzijdige stappen tegen de maand juni zijn afgerond (…) en dit plan, inclusief de terugtrekking van bepaalde nederzettingen, in de tweede helft van dit jaar in gang gezet zal worden”, zei Olmert in het interview. Olmert staat erom bekend wel vaker proefballonnen van de premier op te laten.

Sharon is voorlopig bereid vast te houden aan de routekaart voor vrede, het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten. De Israëlische premier herhaalde dat binnen enkele maanden moet blijken of de Palestijnen de afspraken in de routekaart naleven.

Een grote meerderheid van de parlementariërs stemde in met Sharons verklaring. Van de negentig aanwezige Knesset-leden, keurden 51 politici de uitspraken goed.

Er wonen zo’n 230.000 Joodse kolonisten in 150 nederzettingen in Palestijns gebied. Naar verluidt zou Sharon zeventien geïsoleerde nederzettingen willen ontruimen. Volgens Israëlische media is het leger al met de voorbereidingen van de terugtrekking begonnen.

Sharons plan stuit ook op hevig protest van de Palestijnen. De belangrijkste Palestijnse onderhandelaar, Erekat, zei maandag dat Israël de Palestijnen best een grens kan opdringen, maar dat het dan geen gesprekspartner aan de andere kant zal vinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer