Kerk & religie

CvI start centrum in Jeruzalem

De stichting Christenen voor Israël (CvI) Internationaal start per 1 februari een studiecentrum in Jeruzalem. In dit centrum, dat onder leiding komt te staan van drs. C. C. de Vreugd (32) uit Amersfoort, worden onder meer studieconferenties voor predikanten gehouden.

Kerkredactie
13 January 2004 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 00:52
JERUZALEM – Christenen voor Israël Internationaal beschikt sinds kort over dit pand op de berg Sion in Jeruzalem. Het gaat met ingang van 1 februari fungeren als studiecentrum voor de internationale beweging. Het centrum komt onder leiding te staan van
JERUZALEM – Christenen voor Israël Internationaal beschikt sinds kort over dit pand op de berg Sion in Jeruzalem. Het gaat met ingang van 1 februari fungeren als studiecentrum voor de internationale beweging. Het centrum komt onder leiding te staan van

Met het studiecentrum hoopt CvI Internationaal „de bezinning aangaande Israël en de ontmoeting met het Jodendom te intensiveren”, aldus de organisatie in een persbericht. Vanuit verschillende landen in de wereld zullen deelnemers voor de studieconferenties worden uitgenodigd „om zich te bezinnen op de theologische implicaties van de terugkeer van het Joodse volk naar Israël met het oog op de (weder)komst van Jezus Christus.”

Het centrum wordt gevestigd in een pand op de berg Sion ten zuiden van de Oude Stad, naast een yeshiva (een talmoedhogeschool) en in de buurt van het graf van David. Het zal, zo is de bedoeling, gaan beschikken over een eigen bibliotheek.

Het centrum wil programma’s aanbieden aan groepen predikanten en andere gezelschappen, aldus drs. De Vreugd (zoon van CvI-voorzitter ds. J. de Vreugd). „Binnenkort komt er al een groep uit Canada; in het voorjaar een uit Nederland.”

Een programma duurt een week. Tijdens zo’n week worden lezingen verzorgd door deskundigen uit Israël zelf - over het Jodendom, over politiek. Ook De Vreugd zelf zal lezingen houden. Daarnaast krijgen de groepen excursies aangeboden.

De Vreugd, die theologie studeerde in Utrecht en in Jeruzalem, gaat permanent in het pand wonen. Hij zal contacten onderhouden met de Joodse gemeenschap -individuen en groeperingen- in Israël. „We hebben als beweging Christenen voor Israël contact met allerlei mensen en organisaties in Israël en ik zal er natuurlijk in het land zelf zijn als aanspreekpunt, ook met de mogelijkheid dat mij eens gevraagd wordt naar iemand toe te gaan”, zei hij in een gesprek met CvI-medewerker Jaap de Wit. „En verder zal ik mijn oren en ogen openhouden en proberen waar mogelijk contacten te leggen met vertegenwoordigers van diverse instanties in Israël om onze band nauwer aan te halen, via de universiteit en -om maar bij de buren te beginnen- de yeshiva.”

Het zoeken van toenadering tot Joden en het intensiveren van contacten tussen Joden en christenen is „bijzonder noodzakelijk”, zegt De Wit. „Dat gebeurt veel te weinig.” In opdracht van CvI gaat De Vreugd ook studie verrichten naar de Joodse achtergronden van het christendom. Te zijner tijd hoopt hij op dit onderwerp te promoveren.

Drs. De Vreugd is van plan wekelijks vanuit Jeruzalem te berichten. Deze berichten worden geplaatst in het maandblad Israël Aktueel van CvI. Ook de buitenlandse afdelingen van deze stichting zullen op de hoogte worden gehouden. Vanuit Jeruzalem zal De Vreugd de redactie blijven voeren van het tijdschrift Israël en de Kerk, ook een uitgave van CvI.

In het gesprek met Jaap de Wit zei De Vreugd verder dat internationale bezinning op de verhouding kerk en Israël „heel noodzakelijk” is, voor kerk en gemeente. „Te lang hebben de kerk en de christelijke gemeente gedacht: „De kerk is er in de plaats van Israël. Maar de laatste vijftig, zestig jaar zien we wat er in Europa gebeurd is: in de oorlog de moord op 6 miljoen Joden en daarna de stichting van de staat Israël. In dat licht zien we zeker de stichting van de staat Israël als een teken van de trouw van God. Het is belangrijk dat christenen en de kerk zich daarvan bewust worden, én zich bewust worden van de voortgaande weg die God met Israël gaat, en dat Israël zijn eigen plaats in de geschiedenis heeft behouden en nog steeds heeft. En dat we juist in de weg die God met Israël gaat, kunnen zien hoe laat het is op de klok van de geschiedenis.”

De oprichting van het studiecentrum houdt geen verband met de sluiting van het Huis op de Berg in Jeruzalem, in juni vorig jaar. De Vreugd: „Al moet ik wel zeggen dat een en ander in tijd wonderlijk op elkaar aansluiten.” Hij tekent erbij aan dat het pand waarover CvI sinds kort beschikt niet als „guesthouse” kan fungeren. „Daar is eenvoudig de ruimte niet voor. Gasten zullen dus in hotels moeten overnachten.”

Over de totale kosten van het project kon dinsdagmorgen niemand bij CvI iets zeggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer