Conflict met de overheid? De Nationale Ombudsman helpt
DEN HAAG. Een Tweede Kamercommissie moet vanaf volgende week op zoek naar een nieuwe Nationale Ombudsman. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Enkele vragen.
Komt deze vacature uit de lucht vallen?
Frank van Dooren neemt sinds 1 januari ombudsman Alex Brenninkmeijer waar, die naar de Europese Rekenkamer vertrok. Eerder was voormalig ANWB-directeur Guido van Woerkom in beeld als zijn opvolger. Hij trok zich terug na ophef over zijn vertrekregeling bij de ANWB. Daar ging een discussie aan vooraf over een oude uitspraak van hem dat hij zijn vrouw liever niet liet rijden in een taxi met een Marokkaan achter het stuur.
Zijn er al namen van mogelijke kandidaten bekend?
Bij de vorige sollicitatieronde lekte uit dat ook directeur Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis en voorzitter Adriana van Dooijeweerd van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken hadden gesolliciteerd. De sollicitatieprocedure begint nu weer van voor af aan. Elke Tweede Kamerfractie mag voor de nieuwe commissie een lid afvaardigen. De commissie begint met het opstellen van een profielschets en komt uiteindelijk met een voordracht.
Wat doet een ombudsman?
Zijn voornaamste taak is het be- handelen van klachten van bur- gers over de overheid. Stel, iemand heeft een langdurig con- flict met de Belastingdienst. Als hij het idee heeft dat hem on- recht wordt aangedaan en hij komt er niet uit met deze overheidsdienst, dan kan hij zich wen- den tot de ombudsman. Die on- derzoekt dan of de klacht gegrond is. Een uitspraak is niet bindend. De overheidsinstantie waarover de klacht gaat, bepaalt zelf of, en zo ja welke, consequenties zij verbindt aan het oordeel van de Nationale Ombudsman. Brenninkmeijer werd geroemd om zijn kritische opstelling. Zo vond hij bijvoorbeeld dat kabinet en Tweede Kamer adviezen van belangrijke adviesorganen te vaak ongebruikt terzijde schuiven.
Kan er ook geklaagd worden óver de Nationale Ombudsman?
Ja, hoewel de ombudsman deze als hoogste instantie zelf behandelt. Klagen over een onderzoeksbeslissing van de ombudsman kan niet. Dat wordt beschouwd als een herzieningsverzoek.