Langer toezicht na gewelds- of zedenmisdrijf
DEN HAAG (ANP). Mensen die veroordeeld zijn wegens zware gewelds- en zedendelicten en onder bepaalde voorwaarden mogen terugkeren in de maatschappij, kunnen daar langer onder toezicht worden gehouden om te voorkomen dat ze in herhaling vallen. De Tweede Kamer vindt de plannen van de verantwoordelijke staatssecretaris Fred Teeven goed, al wil ze nog op verschillende punten verbeteringen.
Voortaan kunnen rechters het toezicht op tbs’ers ook na 9 jaar telkens jaarlijks of tweejaarlijks verlengen als blijkt dat de kans op recidive onvoldoende is afgenomen. Tevens wordt langdurig en zelfs levenslang toezicht mogelijk op andere ernstige gewelds- en zedendelinquenten bij wie de kans op herhaling van het misdrijf wezenlijk is of die belastend gedrag tegen slachtoffers of getuigen aan de dag dreigen te leggen. De rechter kan straks een ‘toezichthoudende maatregel’ laten uitvoeren voor een periode van 2 tot 5 jaar en die daarna telkens verlengen.
Op verzoek van zijn eigen VVD beloofde de bewindsman een adviesrol voor slachtoffers en nabestaanden bij langdurig toezicht. Kamerlid Ard van der Steur noemde als voorbeeld van een actie die mensen waarschijnlijk willen voorkomen het bezoeken door een dader van het graf van zijn slachtoffer.
Teeven zegde ook toe, op een eis van Gerard Schouw van D66, dat er tot 2027 een bedrag oplopend tot 10 miljoen per jaar komt om de maatregelen ook financieel mogelijk te maken. „Want een auto zonder benzine is niks”, beaamde de bewindsman.
De reclassering is een voorstander van langdurig toezicht. Het kan van „toegevoegde waarde” zijn bij de controlerende en begeleidende taak van de reclassering, aldus een woordvoerder donderdag.
Teeven zei verder dat er overleg is met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over hoe burgemeesters beter kunnen worden betrokken bij de komst naar hun gemeenten van een vrijgelaten delinquent en het toezicht op hem.
De staatssecretaris meent dat het toezicht ook van pas kan komen in de strijd tegen de jihad.
Het debat wordt volgende week voortgezet.