D66: kabinet zorgt voor schijnveiligheid
DEN HAAG (ANP). Veel maatregelen die het kabinet neemt om extremisme en jihadisme te bestrijden zijn niet effectief. Ze zorgen voor schijnveiligheid en brengen het risico mee dat de vrijheid onnodig wordt ingeperkt. Met dat verwijt komt D66-leider Alexander Pechtold donderdag in een debat met de ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).
Zij presenteerden vorige week een actieplan om radicalisering van onder anderen moslimjongeren beter te kunnen bestrijden. Zo willen ze zonder tussenkomst van de rechter paspoorten van jihadgangers kunnen afnemen. Verder is het onder meer de bedoeling dat ‘haatpredikers’ die naar Nederland willen komen geen visum meer krijgen.
D66 vindt het een goede zaak als extremisme wordt aangepakt, maar is van mening dat het kabinet doorschiet. Zo zouden haatimams nauwelijks actief zijn in Nederland.
Ook het CDA is kritisch over de kabinetsvoornemens. Partijleider Sybrand Buma zei vorige week dat veel al bestaande maatregelen worden opgepoetst. Buma vindt dat verheerlijking van het terrorisme en de terreurorganisatie IS strafbaar moeten worden.
PVV-leider Geert Wilders vindt de aanpak van het kabinet zwaar onvoldoende. Hij noemde de voorstellen van Asscher en Opstelten eerder „politiek correcte slappe hap”. Als het aan Wilders ligt wordt alle IS-aanhangers meteen het Nederlanderschap ontnomen.
De regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartij SP steunen de voornemens van het kabinet in grote lijnen wel. Wel verzetten de coalitiefracties zich tegen het plan om reisgegevens van alle Nederlanders op te slaan. Voorstellen van Opstelten in die richting werden al eerder afgewezen.
Bij de meeste partijen zullen de fractievoorzitters het debat voeren. Dat geldt in elk geval voor PvdA, CDA, D66 en PVV. De VVD stuurt fractiespecialist Klaas Dijkhoff.
Wilders eiste eerder deze week dat ook premier Mark Rutte bij het debat aanwezig zou zijn. Die zit donderdag echter in Wales bij een NAVO-top.