„Flitsdoorstart Estro lijkt op diefstal”
AMSTERDAM. De recente doorstart van het kinderopvangbedrijf Estro Groep krijgt een staartje. Branchegenoot SWK verwijt het concern concurrentievervalsing.
Estro, eigendom van de Britse durfinvesteerder HIG, ging in juli failliet en maakte onder de nieuwe naam Smallsteps direct een doorstart. Wel gingen er 130 locaties dicht en verloren 1000 werknemers hun baan.
SWK-topman Ad Doorneveld noemt woensdag in het FD die gang van zaken heimelijk en stelt als concurrent met interesse voor een overname van Estro simpelweg buitenspel te zijn gezet.
Doorneveld zegt bereid te zijn geweest flink meer te betalen dan de 5,5 miljoen euro die HIG nu voor de doorstart heeft betaald, waarbij ook meer vestigingen en personeelsleden behouden hadden kunnen blijven.
Estro, dat in de maanden voor het faillissement nog bonussen uitkeerde aan topbestuurders, heeft gebruikgemaakt van een zogeheten flitsfaillissement of pre-pack, waarbij een bedrijf direct na een faillissement in een afgeslankte vorm een doorstart maakt, die al voor het faillissement is voorgekookt door een door de rechter aangestelde stille bewindvoerder. Die methode, die momenteel als wet voorligt in de Eerste Kamer, is omstreden en wordt daarom door verschillende rechtbanken in Nederland nog niet toegepast. Om die reden verplaatste Estro kort voor het faillissement nog zijn statutaire zetel.
SWK wil nu een onafhankelijk onderzoek naar de afwikkeling van het faillissement en eist het terugtreden van de bij de deal betrokken curator en de rechter-commissaris, aldus de SWK-topman, die spreekt van diefstal en concurrentievervalsing. „Wij en alle andere bedrijven moeten hoge kosten maken om te saneren. Estro, dat nu Smallsteps heet, kan opgeschoond geheel gerenoveerd verder, zonder daarvoor de kosten terug te hoeven verdienen.” Volgens Doorneveld is er te weinig voor Estro betaald en is andere partijen zoals SWK geen reële gelegenheid gegeven om een bod uit te brengen. De bewindvoerder zou blind zijn gevaren op de informatie van Estro.
De SWK-topman vreest dat als dergelijke ontwikkelingen geen halt wordt toegeroepen, straks meer bedrijven „eens in de zoveel jaar even een ‘Estrootje doen’ en vrolijk verder gaan.”
Eerder meldde ook Abvakabo FNV al een procedure te starten.