Binnenland

Bot toont begrip voor Duitsland in begrotingsruzie

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft begrip voor het Duitse begrotingsbeleid. Hij zei dat maandag in Berlijn na afloop van zijn kennismakingsbezoek aan zijn Duitse ambtsgenoot Fischer. Bot staat daarmee lijnrecht tegenover zijn collega Zalm van Financiën.

ANP
13 January 2004 07:31Gewijzigd op 14 November 2020 00:52

Zalm kent geen genade voor het overschrijden van de strenge Europese begrotingsnormen. In de Tweede Kamer wordt verbaasd gereageerd op de woorden van Bot.

In december tikte Zalm Duitsland op de vingers en kwam het tot een uitbarsting tussen de buurlanden. Nederland had de sfeer „vergiftigd”, met het doorhameren op de Duitse naleving van het stabiliteitspact, zo liet Eichel, de Duitse minister van Financiën weten.

De lucht tussen Nederland en Duitsland is maandag geklaard, zo bleek uit de verklaringen van zowel Bot als Fischer na afloop. Maar ondanks ’goede wil’ om het pact na te leven, blijft Fischer bij de lijn van de Duitse regering dat het overschrijden van de Europese norm noodzakelijk is om de economie uit het slop te trekken.

Bot is voorstander van een meer flexibele interpretatie van het stabiliteitspact. „Net zo belangrijk als stabiliteit is het vertrouwen in de economie”, aldus Bot. „Daarvoor is economische groei onontbeerlijk. De begrotingsafspraken van Dublin zijn flexibel. Een tijdelijke keuze voor groei is geen schending van het verdrag.” Dat betekent volgens hem echter niet dat Duitsland zijn afspraken niet hoeft na te komen of dat de eisen vervallen.

De PvdA en de VVD in de Tweede Kamer zijn uiterst verbaasd over de uitspraken van Bot, die lijken te duiden op een koerswijziging in het Nederlandse buitenlandbeleid. Crone (PvdA) en De Grave (VVD) eisen opheldering. Crone heeft schriftelijke vragen gesteld en stuurt aan op een spoeddebat volgende week, eventueel met premier Balkenende erbij.

De VVD wil Bot dinsdag tijdens het vragenuurtje al naar de Kamer roepen. De Grave vindt het pikant dat Bot zijn uitlatingen doet aan de vooravond van een besluit dat de Europese Commissie zal nemen om de EU-ministers van Financiën al dan niet voor het Europese Hof in Luxemburg te dagen over de kwestie.

Bot gaf maandag wel EU-voorzitter Prodi ervan langs omdat hij niet ingreep in het geruzie. „Hij had in deze moeilijke kwestie initiatief moeten tonen”, vindt Bot. Voor de net aangetreden minister is het verbeteren van de verhouding met Duitsland een halszaak. Nederland heeft zich met zijn grote mond over de begrotingsafspraken en de oorlog in Irak te veel aan de zijlijn geplaatst, zei hij vorige maand. „We moeten de poetslap over het verleden halen, zodat we weer samen door een deur kunnen”, stelde Bot maandag. Fischer was het met hem eens. „Ruzie komt in de beste families voor, maar dat betekent niet dat de familie in gevaar is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer