Top van Amerika’s in teken migratie en terrorisme
In het Mexicaanse Monterrey zijn maandag de laatste voorbereidingen getroffen voor een topconferentie van 34 leiders uit Zuid–, Midden– en Noord–Amerika, onder wie de Amerikaanse president George Bush. Belangrijke kwesties op de conferentie, die maandagavond officieel zou worden geopend, zijn migratie, terrorismebestrijding, armoedebestrijding, vrijhandel, democratie en corruptie.
Enkele leiders hebben vooraf al te kennen gegeven dat zij niet van plan zijn kwesties als migratie en terrorisme de bijeenkomst te laten overheersen, ten koste van andere dringende problemen, zoals de armoede. Maar het staat wel vast dat antiterrorismemaatregelen hoog op de agenda komen, aangezien die nauw verband houden met het migratievraagstuk.
Bij de voorbereidingen voor de tweedaagse top bleek dat de deelnemende landen het nog lang niet eens zijn over de door de Verenigde Staten beoogde Free Trade Area of the America’s (FTAA), een vrijhandelsgebied dat zich moet uitstrekken van Canada tot Chili. Met name Brazilië en Venezuela verzetten zich tegen plannen om het FTAA–verdrag op de top te bespreken. Fox gaf zondag te kennen dat wat hem betreft de kwestie niet op de agenda komt en wees er op dat er afzonderlijke handelsbesprekingen gaande zijn.
Ook van andere problemen is het niet geheel duidelijk in hoeverre zij aan de orde komen. Zo is de Argentijnse president Nestor Kirchner verontwaardigd over recente Amerikaanse kritiek op zijn verzoenende woorden in de richting van Cuba, maar het is de vraag of hij de kwestie opnieuw zal aankaarten. Ook de Venezolaanse president Hugo Chavez waarschuwde de Amerikaanse regering zich niet te bemoeien met zijn goede band met het regime in Havana.
Andere Latijns–Amerikaanse leiders beschuldigen de VS ervan dat sociale vraagstukken te verwaarlozen, zoals het lot van de naar schatting 200 miljoen mensen die beneden de armoedegrens leven. Of er op de top veel over armoedebestrijding zal worden gepraat, is echter nog lang niet duidelijk.
De VS gaven voor de top te kennen dat zij graag corrupte regimes uit de Organisatie van Amerikaanse Staten willen zetten. Die plannen stuiten op fel verzet van verscheidene Latijns–Amerikaanse landen. Verder is Washington bezorgd over ontwikkelingen in landen als Colombia, Bolivia, Venezuela en Ecuador, waar politieke conflicten het democratische proces hebben geschaad.
De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zou maandag een onderhoud hebben met Bush, wellicht over de nieuwe veiligheidsmaatregelen voor buitenlandse bezoekers op Amerikaanse vliegvelden. Brazilië besloot prompt Amerikaanse bezoekers met gelijke munt te betalen.
Voor de VS en Mexico is de top een nieuwe gelegenheid nader tot elkaar te komen ten aanzien van hun migratieproblemen. Bush stelde vorige week woensdag voor om illegale migranten in de VS een tijdelijke werkvergunning te geven. De Mexicaanse president Vicente Fox reageerde aanvankelijk nogal negatief, maar noemde het voorstel later interessant.